Reinfeldt träd fram

Egen erfarenhet är en bra grund för att prata om alkoholfrågan. Allt fler gör det.
Gudrun Schyman som i Visby mer eller mindre kallade Almedalsveckan för alkoholberoende, samtidigt som hon berättade om sig själv och vägen till nykter alkoholist. Benny Haag som talar om alla de barn och anhöriga som drabbas av alkoholmissbruket. I nästan allt oprovocerat våld bland ungdomar finns alkoholen med som faktor.
Vi har KD som enda parti som öppet talar för att minska konsumtionen, se över införselgränserna och pratar om hur barn drabbas.
Christina Axén Olin f.d. borgarråd i Stockholm som hade modet att gå ut och berätta om sin situation.
Raden av människor med offentliga ansikten blir allt fler som vittnar om hur alkoholen skadat dem själva och sin omgivning.
Men den som kanske skulle få frågan på bordet är landets statsminister, Fredrik Reinfeldt som också han är barn till en alkoholist. Om man som statsminister och landets högsta offentliga (valda) företrädare gick ut och tog ställning öppet, skulle kanske fler svenskar inse att också vi s.k. måttlighetdrickare har ett ansvar.

Restriktiv hantering av alkoholen finns också med på den svenska agendan under EU-ordförandeskapet, och fler länder än Sverige (länder som lyfts fram som föredömen för hur bra andra länder klarar det) ser idag konsekvenserna. Frankrike har skärpt alkoholreklamen, Danmark talar om att höja gränsen för köp bland ungdomar till 18 alt 20 år.

I Sverige stretar alkokunsumenterna emot, inga höjda skatter, inga fler begränsningar, Det är vi och dem.
En WHO-rapport listar alkohol som världens femte viktigaste riskfaktor – och i industrivärlden den tre viktigaste efter rökning och högt blodtryck – till sjukdomar och för tidig död. Alkohol orsakar cirka 2,3 miljoner dödsfall i världen och är dessutom kopplat till trafikolyckor, självmord, kriminalitet, våld i familjerna och arbetslöshet. Men det är inte vi – det är dem.

WHO oroas särskilt över hur råsupande (binge drinking) ökar bland ungdomar, något speciellt Europa fått erfara. Europa har för övrigt idag den högsta alkoholkonsumtionen per invånare i världen.
Riksdagen hänvisar till att tio procent av den svenska befolkningen har alkoholproblem, men då har inte riksdagen räknat in alla som drabbas av anhörigas drickande, oprovocerat våld, trafikolyckor etc.

Svenska medier har ungefär samma inställning till alkoholfrågan som till bantning och matsidor. Å ena sidan lite om farligheten, men i nästa stund vinprovning i TV på bästa sändningstid, Å ena sidan rapporter om alkoholvåldet men på nästa sida rekommendation om ett glas vin om dagen.
Lika kluvna är de i bantnings och kroppshysterin, goda kakor, ät rätt, fet mat är inte farlig. Så går du ner i vikt…
Media behöver inte bli megafoner till vare sig ena eller andra sidan, men mer sakligt underbyggt material kring missbruksfrågor som t.ex. hur det verkligen ser ut i andra länder s.k. de som dricker kulturellt, ökat ungdomsmissbruk skulle kanske få oss svenskar att förstå att vi långt ifrån är ensamma om att ha en för hög konsumtion och att alkohol trots sin laglighet är en av de farligaste drogerna i samhället.
Kampen mot nikotin och rökning på offentliga platser har gett resultat. Färre röker.
Nu skall också förbudet gälla på balkonger, i trädgården i hemmet om de verkliga förbudsivrarna får sin vilja igenom. JAG undrar om samma människor skulle vilja förbjuda eller skära ner tillgängligheten av alkohol utifrån skadeperspektivet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s