gammal och utnött

Nej bevare den blir gammal. Idag träffade jag en pigg 87 åring. Hon har ont i kroppen, ont i ryggen och svårt att gå. Men huvudet är det full fart på, huvudet orkar mer än kroppen, sa M och bjöd på kaffe efter städningen.

I tre års tid har M försökt komma närmare sina barn på Värmdön och ett äldreboende med tillsyn på nära håll. Men nej säger biståndshandläggarna, M är för pigg, för ”frisk”. Därmed är hon hänvisad till iof oerhört bra hemtjänst, men tryggheten i att ha barnen nära och någon att ringa på natten om det behövs saknar M.

Däremot får M betala mer skatt än den som arbetar. M har inga förmåner på sjukhus eller i andra avseenden, hon är ju en tärande pensionär som Alliansregeringen helst vill slippa. Mitt förslag inför dödshjälp, Maud O, Reinfeldt mfl så slipper ni de olönsamma pensionärerna. Sedan att M och mång av hennes medpensionärer byggt upp vår välfärd för att få nästan noll eller ingen pension i slutet är ju rätt ovesäntligt. I Sverige duger bara den som kan arbeta, prestera och vara elitistisk.

Det är lite att vara pensionär som elev i skolan som inte klarar kraven, systemet behöver inte er.

Nu är det så att det är skillnad på pensionär och pensionär. En pensionär i arbetsför ålder från riksdagen eller EU parlamentet behåller sin ersättning resten av livet, med viss reducering. En arbetslös riksdagsman/kvinna behöver aldrig ställa sig till arbetsmarknadens förfogande och riskera bli av med ersättningen för att de bloggar, håller föredrag eller inte gör något alls. Det finns en nomeklatur i Sverige som överheten värnar hårt om. Riksdagsrepresentater fd, ministrar, sakkunniga mfl har en egen gräddfil. Dit kan med andra ord Reinfeldt och Borg, Maud Olofsson, Hägglund, Maria Larsson, Borg och en stor grupp socialdemokrater räkna sig. Här gäller ingen arbetslinje. Här finns frihet att välja vilket äldreboende man vill ha, här finns frihet att välja att slå dank eller göra lite saker för skojs skull. Men M och alla mina andra små pensionärer som tillhör den grå massan, saknar valfrihet att bestämma om de vill ha ett tryggt boende nära barn och anhöriga eller bo på servicehus. Där bestämmer stadsdelsförvaltningens biståndshandläggare som skall hålla nere kostnaderna vad som är rimligt att begära som gammal.

Idagarna stod det i tidningarna om ett par som levt tillsammans med 60 år där han var för frisk för att bo på sjukhem med sin fru. Jag skulle vilja se Reinfeldt nekas bo med sin fru när de blir gamla, det händer inte ens i fantasin. Nomeklaturen och beslutsfattare omfattas inte av vanliga människors regelverk.

Jag kan förstå de som arbetar svart. De som fifflar med pengar, de som försöker leva på bidrag och jobb. De som Nomeklaturens företrädare kallar myglare, att de vägrar. Men att vara olaglig och fuska leder inte till resultat. Bättre vore med strejker och samhällsmotstånd. Vägra jobba, vägra betala oskäliga avgifter till A-kassan som man sedan på nåder får be Nomeklaturen om rätt att använda. Sjukförsäkring som alliansens företrädare kallar bidrag, skall nådigt tilldelas den som är på gränsen till död, men inte ens det räcker alltid. Kan du inte gå kan du alltid krypa eller ligga o jobba.

Den som inte arbetar skall heller inte äta. Arbetslinjen innebär att jobba gratis för ingen lön alls. Alliansen säger att det är bättre för självkänslan att ha jobb och en ersättning man kan leva på. Hurra, gratisarbetare på telemarketingmarknaden får inte ens ihop till månadsbiljetten vissa gånger. Men det är jobb och fyller statestiken. Målet med den borgliga arbetslinjen är inte att människor skall ha skälig lön som de kan leva på, utan att visa upp ett slavsamhälle där de svaga ligger längst ner i pyramiden. Ungdomar skall arbeta för minilöner, sak samma om de har råd att bo eller ej.

Jag blir arg och trött på överheten i alla dess former, borgare och socialister är samma sak här tyvärr. Mig veterligt finns inte en sk socialist eller socialdemokrat som återgått till att leva ett vanligt liv efter åren i riksdag/regering eller andra höga politiska uppdrag. För M som bara önskar att få bo nära sina barn och barnbarn kommer rättvisan aldrig infinna sig. Biståndshandläggaren har makten i sin hand. Var finns rättsvisan som gör att människor också känner solidaritet med skattesystem och avgifter? Om socialdemokraterna vinner valet höjs skatterna, för att rädda välfärden. Hmm, undrar om M får det bättre då eller som samma ordning gäller. De som har skall vara intakta och de andra som är beroende av besluten skall tacksamt niga och bocka. 1930 talets Sverige fast i lite modernare kläder.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s