tusentals väntar på upprättelse

250000 människor omhändertogs av samhället under tiden 1930-1980, 1040 av dem vittnar inför Vanvårdsutredningen om den kränkande behandling som de utsattes för under tiden. En majoritet var kvinnor, sexuella övergrepp förekom både mot män och kvinnor/flickor och pojkar. Idag kräver gruppen upprättelse för att staten övergav dem under den här tiden.

Maria Larsson, folkhälsominister vill inte ta i frågan innan samtliga interjuats vilket beräknas vara klart i början av februari 2011. Hon vill ha vad hon kallar helhetsbild. Hur mycket fortsatt kränknade behandling skall den här gruppen utstå och hur många skall hinna dö innan Staten/regeringen tar tag ifrågan. 600 personer har redan vittnat och Göran Johansson Vanvårdsutredningens ordförande säger att materialet är tillräckligt för att starta en ansvars- och skuld utredning.

Men nu vet vi ju att Maria Larsson inte är särskilt stark eller drivande och att eventuella beslut om att gå vidare fattas av Fredrik Reinfeldt och hans närmaste. Om man för frågan runt t.ex till Göran Hägglund hänvisar han till Maria Larsson, och Reinfeldt hänvisar till Maria Larsson. Faktum är att regeringen är totalt ointresserad av frågan och därför skjuter den ifrån sig.

Det är lätt att förstå att etablissemanget runt Alliansen inte känner för vanvårdsgruppen, ingen av dem har någon kunskap eller erfarenhet av vad det innebär att vara omhändertagen och utlämnad på nåd och onåd.

Däremot är det märkligt att den rödgröna gruppen inte är mer tongivande. Det är trots allt i den gruppen som många av vanvårdsgruppens medlemmar finns och inte hos borgarna.  Rödgröna gruppen kan självklart inte ändra Maria Larsson men de kan lyfta frågan så att den får dignitet i media och kanske om ett löfte att föra upp den på dagordningen direkt om man vinner valet 2010.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s