När idrotten dödar

I går fredag följde jag min särbo på en minnesgudstjänst. Den döde var Martin Holm, flerfaldig världsmästare i K-1 och Thaiboxning. I Sverige vet/visste bara en mindre grupp vem Martin var, men i Asien var han störst. Minnesgudtjänsten för Martin var en vacker och ljus händelse. Över 200 personer varav grannar, barndomsvänner och personer från hans gamla förbund, etc fanns på plats. Martin hade själv valt sin väg att lämna livet och han hade begärt att minneshögtiden skulle vara ljus.

Martin blev 32 år innan han tog sitt liv. 2004 beslutade han att lämna profscirkusen i K-1 och ge sin tid till familjen. Istället blev det föreläsningar och annan verksamhet. Men han bar också på en sjukdom kallad ångest, mental ohälsa, något som han sökte hjälp för inom psykiatrin men aldrig fick hjälp med förän han 2005 körde in i Slottets vägg för att ”var förälskad i prinsessan Victoria”. Martins syfte var att få hjälp och först då tog psykiatrin honom på allvar.

Martin är långt ifrån den ende som väljer självmord och socialdepartementet har arbetat med förslag om hur förhindra att unga människor tar sina liv. Att förebygga och hinna i tid.

Men en grupp som verkligen bestämmer sig för den här utvägen nås inte genom sajter, förstående omvärld eller hjälpgrupper. De är glada och vanliga, pratar inte om sina planer. Och de möter döden utan att omvärlden har en chans att nå fram. Inom idrotten finns andra självmordsoffer och kanske måste vi ställa oss frågan, finns det andra drivkrafter än bara själv idrotten som spelar in när unga människor väljer en idrottsgren. Finns det psykiska faktorer, illamåenden som bidrar. Vad händer sedan och hur tar vi tillvara den här gruppen när de väljer eller tvingas sluta!

Kanske måste idrottsklubbarna i högre grad vara mer alerta och öppna till motiven varför unga människor väljer stenhård träning för att bli nummer 1. Finns det andra motiv än bara idrottsliga.

Martin Holm valde sin väg och blev 32 år. En snart femårig son skall så småningom försöka förstå, det barn inte fattar när de är små.

 Med sitt ansikte på asiatiska samlarkort och med ett slutgiltigt facit på 60-9, varav 43 av vinsterna vanns genom knockout, ansågs han som en av den svenska kampsportsscenens största stjärnor.

Till Idrottsvärldens ungdomsledare, låt inte Martin Holms död och många med hans lämnas utan tankar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s