Fruägens vårdcentral en skamfläck

Det finns patieneter och så finns det patienter. Den senare gruppen är äldre pensionärer som är vårdkrävande och inte kan slåss för sin sak. Den andra gruppen det är du och jag som är så friska att vi inte tillåter oss behandlas hur som helst.

Att arbeta inom hemtjänsten är berikande så tillvida att man får en otrolig inblick i hur samhället ser på äldre och inte minst sjukvård för gruppen. Det är ofrånkomligt att många hemmaboende äldre behöver hemsjukvård parallellt med hemtjänsten. Hemtjänsten skall bistå med alldagliga sysslor som gör att livet fungerar socialt för de äldre, sjukvården skall se till att de äldre får den vård som behövs. I mitt område har vi några stycken som behöver hemsjukvården, alltså läkaren om han behagar, skall åka hem till de gamla. Ett bra exempel hur det kan gå till är som följer. Ärendet är anmält.

Läkare B åker hem till patient X för att X har ont i magen. Läkare B sätter sig i vardagsrummet med kepsen på huvudet och utan att ta av sig ytterkläderna. Han pratar med patienten från fotöljen i vardagsrummet. Han gör ingen undersökning, har inget receptblock med sig och ger heller ingen remiss eller tid för läkarbesök dagen efter. Under de tio minuter han vistades hos X såg han henne aldrig i ögonen och än mindre undersökt patienten. Det är Fruängens vårdcentral, numer privatiserd. Märk väl att landstinget uppskattar konkurrens inom sjukvården för att höja kvalitén.

Nu är det ju så enkelt att konkurrensen fungerar på mig som kan välja, men den som är sjuk, gammal och inte orkar slåss har inget val utan hänvisas till det som erbjuds (idet här fallet inte erbjuds).

En annan grupp är distriktssköterskorna som man ibland undrar om de har utbildning över huvudtaget. Flera av mina gamlingar får mellan 15 -30 tabletter om dagen utan att veta varför. När de frågar Distriktssköterskan svarar hon att hon inte vet och läkaren lyser med sin frånvaro. Nu frågar de gamla oss som arbetar antingen dag eller kväll om de verkligen behöver alla tabletter och vad händer om de inte tar dem. Vi har ingen möjlighet att avråda utan skall ge det som distriktsköterkan lägger in i dosetterna. Det fungerar inte heller alltid. Men själv brukar jag säga att de skall kräva svar från läkare om var och en av de tabletter de får.

Lite förvånande är att alla gamla förses med två till tre alvedon vare sig de har ont eller ej. Man måste ställa sig från om tillverkaren av alvedon betalar provision till vårdcentralerna. En av mina nya små raringar, sa ikväll att tidigare kunde jag fördela själv, det var inte så många sorter. Men nu är det ett helt apotek. Min lilla raring är en pigg dam, med en glasklar hjärna och intellekt. Hennes stora problem är värk i benen och svårt att gå. Lite ironiskt sa hon innan jag gick i kväll, att det är väl ett sätt att bli av med oss gamla.

En annan av mina äldre hade väntat hela eftermiddagen på att få sin medicin fördelad i dosetten, när jag kom strax efter fem hade fortfarande inte distriktsköterkan varit där. Jag listan skulle kunna bli lång på märklig hantering av gamla som handhas av Fruängens Vårdcentral.

En annan dyster historia inom sjukvård för gamla är sjukhusen. Det händer att vi skickar in gamla för att de faktiskt är sjuka, tro det eller ej de är lika snabbt tillbaks hemma. Snittiden för en pensionär på sjukhus måste ligga i snitt på tio timmar, om inte patienten är på väg att dö.

Jag råkar jobba åt ett företag inom hemtjänsten (ekonomisk förening) som verkligen bryr sig om de gamla. Det innebär att våra chefer ringer och tjatar på att det behövs en fungerande sjukvård. Och när dessutom företaget hjälpte några av de gamla att göra en anmälan mot vårdcentralen för att de betett sig illa, visade det sig att det företag jag jobbar i är det enda som bistått de gamla med den formen av hjälp. Så det är faktiskt skillnad på privata och privata företag också. Det finns de inom hemtjänsten som bara räknar pengar, med minimum personal och in/ut tekniken och så finns det företaget jag jobbar för som behandlar pensionärerna som människor.

I mitt stilla sinne tänker jag, God Gud hur illa jag än betett mig under min livstid, låt mig slippa den sk sjukvården för gamla.

2 svar till “Fruägens vårdcentral en skamfläck

  1. År efter år efter år får fruängen dåliga (läs sämst) betyg.Fattar inte att detta kan fortsätta?Vad är problemet egentligen?Skönt att du bryr dig.

  2. Jag frågar mig ibland om jag vågar bli gammal…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s