Idag var det verklighet

Ja nu har jag varit där på Arbetsför(nedrigen)medlingen. Ärligt jag förstår inte varför jag blir på dåligt humör när jag besöker myndighetsinrättnngar. Det måste vara något i luften och själva stämningen. Nu kommer jag inom kort att skriva min sista lagliga blogg, som ni vet anser A-kassan blogg som arbete och inkräktar på jobbsökandet. Ja hur de får ihop det kan bara han där uppe kaske förklara. Men fördelen med det här svartarbetet är ju att man fortsätta tycka o tänka, för det äger inte vare sig AF eller A-kassan. Har ni hört om svartarbete utan lön…nä tänkte väl mig det.

För bara tanken att behöva gå dit sänker mig. När man sedan möts av en miljö med ett antal knapptryckande sökare vid datorer, som ser lika entusiastiska ut som en racerförare som tvingas köra moped gör inte saken bättre. De som jobbar där har en del att lära om service och bemötande. De borde faktiskt förstå att för många är AF sista utposten, dit man måste gå för att fylla i en A-kasseblankett. Gissa vad föresten, jag blev erbjuden en coach, ödets ironi att min blogg i går var ett fiktivt besök. Nej, tack svarade jag, jag tror inte de kan lära mig mer än vad jag redan kan och förstår – att man måste söka jobb.

Sedan var det CV och meriter. De flesta register går att samköra, när det gäller vårt privatliv och ekonomi, men AF kan inte hämta mitt CV från MinSida på förmedligens hemsida. Den är till för arbetsgivare som söker folk. Hallå, hur svårt får det vara.

Nu har jag tilldelats en liten mapp med information om hur man söker jobb och beter sig när man söker jobb. Vidare regler och förhållningsorder för arbetssökande. Min första kontakt på AF sa att det finns gott om jobb i Stockholm. Ja, men det finns fler arbetssökande, kontrade jag.

Nä, så är det inte alla jobb syns inte, svarade kontakten.

Ja, inte så märkligt att man inte kan söka jobb då,  om de inte syns. Nu är ju statestik en trollkonst i sig. Det finns jobb vi inte ser som vi kan söka och så så finns det öppna jobb som vi kan söka. De senare är färre än antalet sökande. Det innebär också att det finns sökande som vi inte ser som söker både de dolda och öppna jobben.

Antydde att jag måste bryta mina studier, vilket förmedlaren rykte på axlarna åt o kommenterade ja du kan ju inte få studielån. Förklara för mig. Samhället vill ha utbildade människor, men dem som utbildar sig kan inte göra det eftersom du inte kan söka jobb och utbilda dig samtidigt. Ja om de inte har studielån eller andra möjligheter som jag hade tidigare. Betala själv.

Nu skall jag be till högre makt att jobb löser sig utan den otroligt entusiastiska arbetsförmedlingens hjälp. Men det finns ju faktiskt en starta eget ide här, dold. Charmkurs för arbetsförmedlare och kanske skulle coacherna som erbjuds oss utan jobb erbjudas personalen på AF också. Tänker ni söka jobb som förmedlare. Här är meritkravet:

Uttråkad, kunna behandla de sökande som idioter, bristande humor och slutligen attityden som säger ”vad fan har du här att göra”. Detta tror jag är grunden sedan kanske man måste kunna något mer formellt.

Men utanför förmedlingen möttes jag av en pigg arbeslös, som gav mig ett litet formulär till en privat förmedling. Värt ett försök, sa han och log. Så nu testar vi de privata marknaden till nästa gång vi ses.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s