Kvinnan som har gjorts till ett Det

Låt mig berätta en historia om en kvinna jag känner. Medelålders, söt och ibland oerhört vacker. Duktig på att sjunga, kreativ, konstnärlig, hög begåvning. Språkligt geni som skribent. Dubbeldiagnostiserad med ADHD/Aspberger bl.a som vuxen. Besitter alltså alla de problem som den sjukdomen innebär. Under en stor del av sitt liv har hon varit i myndigheternas händer och med näbbar och klor har Det försökt ta sig loss för att få leva ett eget liv. Det gör sig inte möjligt eftersom den hjälp som behövs för att klara vardagen, trauman, stress och annat förnekas av en socialförvaltning där alla från chefen till LSS handläggaren bestämt sig för att Det är en besvärlig person som bara gapar och skriker. När Det skickade papper till förvaltningen försvann pappren, det kom inga svar och Det brukade ringa för att höra vad som hänt. ”Vi har inte fått några brev, svarade man, vilket fick Det att gå i taket.

Det frågade om hon kunde få en begagnad dator för att åtminstone kunna skriva och ha kopior på det som hon skickade till förvaltningen. Jo då, men du får ta det av ditt sjukbidrag blev svaret.

Så låter det ofta när Det begär extra pengar för att kunna klara sig. Ändå har Det stora kostnader för sjukvård, medicin och extra laken, drag mm. För ibland får Det epanfall i sömnen och efter ett sådant anfall är inte rummet sig riktigt likt. Det bor i en etta med kokvrå, gasspis (periodvis självmordsbenägen) minibadrum och en hall där man kan stå en åt gången. I denna lilla lya har Det sin rullstol, men den går inte att använda eftersom möblerna tar upp platsen på golvet.

Ibland vill Det ut och sjunga, hon älskar sin sång. När hon mår bra, är hon så charmerande att ingen som inte känner henne anar vilke dubbel person det bor i Det. Motgångar och felbehandling från landsting, socialförvaltningen i Liljeholmen gör att Det oftast mår dåligt. Nu har Det frågat om hon kan få en personlig assistent ev på halvtid, istället för boendestödjare som inte hinner det de skall göra för att tiden för kort tilltagen. Men nu har Det en oerhört bra läkare, som ställer upp och som förstår och vet vidden av Dets dilemma att vara dubbeldiagnostiserad, traumatisk och ständigt utsatt för stress. Ja men lås in henne säger ni som läser. Hon är ju galen.

Ja men inte galen för att bli inlåst utan för att hon ständigt måste slåss och aldrig får gehör för sina önskemål. För att hon slussas mellan landstinget och kommunen där ingen vill ta ansvar. Sedan tre år bor Det i en försökslägenhet, trots att Det inte är kriminell eller missbrukare. Men hon får inget kontrakt och hon får ingen anvisning till annan bostad.

Nu skall jag publicera ett av de brev som tillställts förvaltningen av Dets läkare: (med Dets medgivande)

” Hej!
En liten sak: på septembers hyra, som kom förra veckan, stod ”oss tillhanda senast 090731”, tolkar det som felskrivning och skickar pengar 090831.

En stor sak: Ni måste ta itu med IEL:s ärende. Det kan inte vara riktigt att hon varken får hjälp (bostöd/likn) eller annan bostad. Det är ju år hon väntat nu på annan bostad. Bostadsförmedlingen avslog förtursansökan och ansåg att SDF hade mer resurser att lösa hennes bostadsproblem. Ang hjälp så har hon inte förtroende för bostödet i Er regi, eftersom hon tycker att kopplingen mellan bostödjarna och de myndighetsutövande delarna av organisationen är för tätt och att hon inte blir rättvist behandlad. Hon kanske betraktas som ”besvärlig” med det ligger ju i hennes funktionsnedsättning.
Läkarens Namn

Har fullmakt för IEL att företräda henne, är också hennes läkare

För kännedom till avdelningschef Ingrid Widebäck
                           enhetschef Birgitta Morin”

Slut brev.

Jag skulle naturligtvis kunna publicera fler skrivelser och kanske gör det också om inget händer. Om man trampar på den som redan är kränkt, hittar den kränkta inga vänner eftersom alla blir hennes fiender. När skall socialförvaltningen i Liljeholmen ta sitt ansvar och t.ex ge Det en ny LSS handläggare. När skall socialförvaltningen i Liljeholmen inse att Det inte kan fem sex människor runt sig utan att det blir kaos. Framför allt som gruppen bestämt sig för att det inte går att prata med Det. Jag ber att få återkomma.                         

2 svar till “Kvinnan som har gjorts till ett Det

  1. KVINNAN…Hon överlämnar sig Dig som blomman överlämnar sig till sol, vind och regnSå rista inga hårda bud mot hennes pannaTeckna milt, med Dina händer, hennes öde

  2. Nu blev det lite dyslektiska stavfel och borttappade ord… i poemet alltså. Du vet vad som ska stå och kan rätta till det om Du känner för det. Tack ska Du ha för Din omsorg. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s