Alliansen flirtar med Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna ökar som det ser ut idag blir de vägmästare i en ny regering om det vore val idag. Jimmie Åkesson ordförande för SD är glad och skall nu annonsera efter intresserade för att fylla ut eventuellt tomma stolar i samband med valet 2010.
Vidare satsar man på en stor bilaga om kyrkan och kyrkovalet.
Sds framgångar är oroande, inte för att inte människor har rätt att välja SD utan för att de etablerade partierna inte tar strid med SD och ser dem som en seriös konkurrent.

Mona Sahlin tog i Visby på sitt Almedalstal klart avstånd från att samarbeta med SD 2010 om den rödgröna gruppen vinner. Jag hoppas att detta är ett löfte som står sig för vi var många som hörde hennes uttalanden. Att V eller MP ens skulle komma på iden om samarbete tryggar min röst inför valet 2010.
Däremot tiger FP, C, M, KD om var de står i frågan kring SD. Fredrik Reinfeldt har undvikit att ta ställning genom att hänvisa till att valet först måste genomföras. Alliansen är skyldig väljare vare sig de tillhör SD eller andra partier att deklarera i förväg. Vidare borde Alliansen ta debatten med SD istället för att låtsas som de inte finns.

När det gäller demokratin finns här två utgångspunkter. Dels rätten att fritt välja parti, politisk tillhörighet, därmed inte sagt att det får stå oemotsagt. Det andra är att demokrati står för alla människors lika rätt och lika värde, oberoende hudfärg, ursprung, nationalitet, politisk- religiöst ursprung. SD har inte den principen i sitt program. Från början stod de s.k. främlingsfientliga partierna för så mörka värderingar att det ens var möjligt för någon att ställa sig bakom. En gruppering ville t.ex. utvisa alla adopterade barn ur landet som var mörkhyade. Som adoptivförälder till just ett färgat barn, blev jag inte ilsken eller arg på deras uttalande utan på att människor inte reagerar. Idag säger samma grupperingar jo vi skall ha en nation av svenskar och plötsligt blir neutraliserade invandrade ”svenskar” medan de andra blir ”dom”.
SD mörkar var de egentligen står i frågan om etisk tillhörighet, HBT debatten, två områden som man självklart inte vill diskutera innan valet men som måste upp på bordet.

När SD pratar om att sig in i kyrkan, blir jag än mer oroad eftersom jag antar att SD och deras medlemmar inte läst bibeln eller har kunskap kring teologi och tro. Det finns inget i kyrkan som talar om att vissa grupper skall ställas utanför samhället, lika lite som kyrkan stödjer främlingsfientlighet och rasism. Svenska kyrkan bör som institution klart ta avstånd från de åsikter och värderingar som finns inom SD. Men SD:s eventuella inträde i de kyrkopolitiska sammanhangen stärker min uppfattning om att de politiska partierna och striderna dem emellan inte hör hemma i kyrkan.
Kyrkan skall vara en plats för sökare, människor som behöver tröst och hitta ev. mening med livet, sinnesro och inte en tummelplats för politiska stridigheter.

SD:s framgångar beror inte på deras partiprogram, ev. ekonomiska lösningar utan på etablissemangets svek mot sina väljare och de grupper som SD är emot.
De traditionella politiska partierna har länge vägrat inse att man lämnat utrymme för den här typen av etiska partier. När SD presenterar statistik över alla försyndelser som invandrade begår i Sverige, tar svenskens jobb och socialbidrag. Att muslimerna håller på att ta makten, har den andra sidan varit lågmäld, stället för att presentera faktasiffror med ordenlig förklaring och öppna debatter med SD om hur det verkligen ser ut. Istället för stora affischer över partiledare och partibyråkrater borde affischerna visa information om samhällsfakta inte minst i invandrardebatten.
Nu väljer Alliansen den enkla vägen att gå så långt till höger som möjligt i sin invandrarpolitik. Människor utvisas på löpande band utan hänsyn till landets situation och efter tillrättalagd information från de svenska ambassaderna.

Tyvärr var också socialdemokraterna på väg åt samma håll när de förlorade valet och de har delvis grundlagt högersvängningen i invandrarfrågan.

SD:s väljare består till stor del av män. Utan att veta exakt kan jag tänka mig att de lågutbildade, arbetslösa och troligen också tillhör den marginaliserad socialgrupp.
Det innebär att redan här har de etablerade partierna gjort sitt stora misstag genom att inte fånga upp de grupper som inte fungerar. Det måste till såväl bildning som arbete, det måste till insatser för att minska marginaliseringen av utslagna människor i Sverige. Vi måste arbeta preventivt för att förhindra att nya ungdomsgrupper hamnar utanför systemet. Det måste till fler ingripande i familjer där de sociala problemen växer i form av missbruk, våld och kriminalitet. Det etablerade samhället måste ta tillbaks sitt ansvar politiskt, socialt, humanistiskt och öppna dörren för ett samhälle där vi minimerar vi och dom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s