Sup och knarka istället för att plugga när du är arbetlös

LO och ABF tog det fina initiativet att arbetslösa skulle kunna förbättra sina kunskaper i grundläggande skolämnen. Detta för att bättre kunna möta arbetsmarknaden och öka möjligheten till jobb. Men se det gick inte, A-kassan slog tillbaks med att det finns studiestöd för den som vill läsa, eller lån. A-kassa då skall man söka jobb 24 timmar. Skall berätta om en liten verksamhet i Stockholm som kallas Jobbcenter. Jobbcenter hyser en hel del missbrukare och marginaliserade som socialförvaltningarna skickar dit för att personerna skall få socialbidrag, ca 20 kr timmen. Jobbcenter innebär att folk stämplar in, gärna med en eller annan öl i fickan eller liten flaska sprit. Efter ett tag går de därifrån, något mer berusade än innan de kom dit.

Jobbcenter är ett dagis för vuxna där förutom missbrukare, människor av alla sorter mixas med att lära sig skriva CV och ansökningar. Det må väl ta några timmar kanske men knappast hela dagen.

Jobbcenter har också en del jobb att erbjuda som lövkrattning, pappersplockning i parkerna, sopa torg och städa trottoarer för de utslagna.

Men oberoende om jag nu tycker att Jobbcenter verkar vara konstgjord andning på många redan döende, så undrar jag vad A-kassan och AF kräver resten av dagen. Tänk om jag nu när jag kommer hem slår upp min lilla lärobok och förkovrar mig och i all hemlighet utan att meddela A-kassan att jag gör detta. Skall nästa steg bli att A-kassan får lov att besöka IP-adresser till arbetslösa för att se vad de använder datorn till, eller kanske skall A-kassan förbjuda arbetslösa att ha dator. Det senare är en garanti för att ingen kommer att skriva ett kritiskt ord mot den nuvarande ordningen. En annan liten fråga till A-kassan är arbetslösa som fyllt 55 år har inte rätt till vare sig studiebidrag eller studielån, hur tänker sig A-kassan att den gruppen skall göra. Är det inte ganska sjukt, att människor som redan är kränkta och behandlade som idioter, och bemöts av uttråkade förmedlare som man undrar om de inte skall byta jobb, inte kan få ägna en del av sin tid till att studera. Eller är alternativet att människor använder droger under de timmar som inte A-kassan äger dem bättre. Hellre en full arbetlös halva dagen än en arbetslös som är klok nog att använda tiden till bildning/fortbildning.

Problemen med alla inrättningar som AF och A-kassan är att de aldrig svarar på några frågor. Och samma sjukdom lider arbetsmarknadsministern av tillsammans med sina kolleger. Ingen av dem har gett svar på vad är skälig lön att leva på när man arbetar eller tvingas att ta vilket jobb som helst utan hänsyn till försörjningsmöjlighet. Ingen av dem kan svara på om det är bättre att folk krökar och missbrukar än att plugga och komplettera bristande kunskaper parallellt med att de söker jobb.

Men jag tror jag vet hemligheten. Löntagare får inte bli för kunniga och uppmärksamma på den bluffpolitik som förs idag. Enligt Jan Björklund skall ju bara de sk studiebegåvade beredas plats till fördjupad högre utbildning. (Är det ingen som läst hur Sverige såg ut i början av 1900-talet, eller vad som kallas arbetarnas historia.) Därav skall arbetslösa hindras att precis som polisen utöva sina demokratiska rättigheter. Kan man inte ändra grundlagen går det alltid att hitta vägar att kringgå den. I England har ni en del att lära, där skall socialt marginaliserade kontrolleras med kameraövervakning i hemmet så att de sköter sig. Vidare kan man tillrättavisa socialt avvikande och andra misshagliga för att de uppför sig illa, tre gånger sedan väntar fängelse. Trots att det inte finns något skrivet om detta i den engelska strafflagen. Maria Larsson o Co gör nu en studieresa till England så ni vet hur ni skall göra.

Var är alla nya jobb, undrar jag och ställer frågan till Maud Olofsson och vilka skall ta jobben om vi inte har arbetskraft som uppfyller kraven. Skall vi importera mer arbetskraft? Den sk jobbsatsningen inom regeringen går i vilket inte ihop i mina ögon. Men kanske i någon annans, förslag mottages.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s