Lugna gatan…de har ju ingen utbildning

I Östberga träffas några gånger per år socialtjänsten, kultur o fritid samt boende i Östberga för att diskutera vad man kan göra för ungdomarna. Tidigare var det väldigt stökigt, mycket bråk om nätterna, förstörelse och periodvis obehagligt att gå ut. Idag är det lugnare, även om det förekommer en del mindre trevliga saker. Vid det möte jag som boende i området besökte diskuerades olika insatser för ungdomarna, som givetvis inte kunde betalas av kommundelsförvaltningen utan skulle ske via företagssponsring. Man presenterade också två fältassistenter vars jobb är att finnas i Östberga.

Jag föreslog att man skulle kunna anlita Lugna Gatan, som består av  blandat svenska och utlandsfödda ungdomar, som gör ett bra jobb. Hör och häpna när fältassistenten hänvisar till att deltagarna i Lugna Gatan bara har några dagars utbildning och dessutom arbetar i ett privat företag.

Jag blev ganska tyst, eftersom jag då jobbade på fryshuset visste jag rätt mycket om hur Lugna Gatan, Brobyggarna mfl jobbar, vilket inte är vanligt att jag blir. Men att hänvisa till att Fryshuset är ett privat företag låter det sig göras i en kommun där man säljer ut det mesta till privata entreprenörer som dessutom får sin betalning i skattemedel. Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning verkar dåligt pålästa eller har en aversion mot Fryshusets verksamhet. Är det något företag privat, som man med gott samvete kan stötta så är det ändå Fryshuset, för där vet vi att pengarna går tillbaks till verksamheten och inte i enskilda intressenters fickor.

2 svar till “Lugna gatan…de har ju ingen utbildning

  1. När det gäller att ägna sig åt att få struliga ungdomar på rätt väg är utbildning rätt oviktig. Huvudsaken är att de som ska göra jobbet kan handskas med ungdomarna på rätt sätt. Lugna gatan är ju vida känt för sina insatser. Är fältassistenten möjligen rädd för att bli utkonkurerad av dem?

  2. Ungdomsgårdar är det bästa receptet. Det visar undersökningar i de flesta västländer där man gjort undersökningar före och efter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s