Läkare ett yrke i moderatsamhället!!!

Läkarbrist, stafettläkare som tjänar 70 000 i veckan. Minimalt med utbildningsplatser och lottning av dem som kommer in. Läkare är dagens och morgondagens överklass inom yrkesutbildning, där människoliv och vanliga skröpliga sjuka har lite utrymme. Överklassutbildning så tillvida att om man kan betala för sig står hela Europa öppet för svenska studenter som vill bli läkare. Men det finns undantag. En jobbarkompis till mig från ett annat land kom inte in, men hon kom in i Ungern. Hon vill verkligen bli läkare och betalar hela utbildningen med lån och jobb under loven. Men fick ingen plats i Sverige, kanske hade hon jobbat i Sveg eller någon annan mindre ort om hon fått gå i Sverige.

Att socialdemokraterna som startade stafettjakten på läkare inte haft mod och kurrage att bestämma hur många verkligen som behövdes utbildas är skrämmande. Det går inte att skylla på borgarare i detta fall, utan bristande politiskt ansvar.

Sedan kan vi ställa frågan, vad händer om någon vägrar betala de höga lönerna? Kommer vårdcentraler att stå utan läkare helt då? När vi privatiserade vårdcentralerna var det för att ge bättre vård åt behövande. Vissa läkare har vägrat att gå över till privata vårdcentraler, men det skrivs det inte om. De gör det för att de vägrar att kapitalisera sitt yrke, kanske.

Att en regering lyssnar på läkarförbundet i alla väder, samtidigt som de inte lyssnat på något annat fackförbund, är oroväckande. Arbetstider och arbetsvillkor har hela tiden ställts av läkarförbundet. T.ex. att läkare jobbar så mycket övertid att de kan ta andra mer lönsamma, privata uppdrag vid sidan om.

Läkare är ett gyllene yrke för den som vill profitera på samhället och offentligheten, som vill driva sina löner i topp. Jämför piloterna som tvingas sänka lönerna, gå med på sämre flygsäkerhet etc för att få behålla jobbet. Kanske skall hela samhället bestå av agenturer som hyr ut arbetskraft i akademikeryrkena. Vi avskaffar anställningstrygghet och normala villkor, inför privata uthyrare som lockar med medelhavssemester, skärgårdssommar, golfmedlemskap mm men var finns patienterna?

Tittar vi på prioriteringslistan för läkare är, forskning, forskningssjukhus, specialistkunskap, äldre, allmänläkare, distriktsläkare hamnar i botten. Framför allt om man måste jobba i en mindre kommun utan alla statusprylar som följer med överklasstillvaron i Stockholm och andra större tätorter.

Nej, snacka om att det gått fel, läkare styr, stålarbetare sparkas, lärare sparkas för att det inte finns elever och istället ökar samhället storleken på klasserna. Det behövs en ideologisk revolution bland läkare i Sverige inte åt höger utan åt vänster.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s