Elevprov avgör lärarens lön

Bara politiker utan förankring i skolans värld kan väl komma på iden att sätta lön efter provens resultat.  Som lärare vet jag att proven är av noll och intet värde för elevernas samlade kunskap. Inför proven läser eleverna på intensivt och visst når ett VG/MVG men ge dem samma prov en vecka senare så får vi se resultatet i dess verkliga skepnad. Jag har testat bägge modellerna inkl spontana skriftliga läxförhör och resultaten är nedslående i förhållanden till om eleverna arbetar med projekt och längre  arbeten. En MVG elev är nödvändigtvis inte den elev som lärt sig mest, medan däremot lågpresterande elever har mer kunskap i ämnet än vad vi tror. Jag kan hålla med om att naturvetenskaplig ämnen behöver någon form av kontrollstation, men också där har elever olika förutsättningar. Inför ett prov kan det finnas många orsaker till att man inte lyckas, skall sådana faktorer inkl uppgraderingen av prov vara grundläggande för lärarlöner kommer allt fler att välja bort läraryrket.

Att lära ut består i att skapa lärlust hos eleverna. att ge dem sammanhang och varför kunskapenär viktig. Att kunna använda kunskapen i olika skeden, att kunna finna sig i sammanhang där man plötsligt upptäcker att det man lärt sig har ett värde. Man tillför något. Kunskap lagras på olika sätt hos varje individ och vi lär oss hantera den olika. Att skriva bra på prov jaga höga betyg är ungefär som gamla tiders accordsarbete. Vi presterar för att vi får betal, omedelbar utdelning, inte för att jobbet är viktigt.

Iden med att betala lärarlöner efter prestation passar säkert Jan Björklund, varför inte införa militärisk ordning i skolan där ingen säger emot eller ifrågasätter. Snälla högpresterande elever somlär sig sin plats i samhället.

Hoppas innerligt att lärarfacken denna gång slår tillbaks ordentligt och inte sätter sig i knät på Alliansen.

Ett svar till “Elevprov avgör lärarens lön

  1. Svennar är ett ”VÄNDA KAPPAN EFTER VINDEN-FOLK” som inte besitter egna tankar åsikter eller meningar och det Svennar har störst brist är CIVILKURAGE! Jag vet inte hur det funkar i skolorna idag men att det inte står rätt till någonstans när det ser ut som det gör idag i hela samhället… Upp till Kamp!***KRAMIZ***

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s