medie- och estetprogram skapande kraft

När jag efter andra försöket inte kom in på journalisthögskolan, sa kuratorn att de bästa skribenterna aldrig gått på dåvarande Journalisthögskolan (idag jmk), vilket indirekt var budskapet om att vill man bli journalist finns det andra vägar. När Jan Björklund idag tagit bort kulturen, de skapande momenten inom gymnasiet har han stängt dörren för den fria kreativiteten. I den nya skolan gäller betygen på såväl konstnärlig läggning som inom media och övrig estetverksamhet. Det innebär att elever med anlag som går utanför betygsramarna inte ha en chans att hävda sina eventuella kreativa- artistiska och konstnärliga anlag. Den gruppen blir hänvisad till något av de yrkesprogram som staten ställt upp skall gälla och platsar man inte där, kommer man inte att ha något utrymme för växandet.

Medieprogrammet som nu avskaffats togs bort för att det inte gav direktväg till högskolestudier och för att det var ”flummigt”. Så diskuterar politiker som inte ser människor som individer vars behov av växtkraft är olika. Medierprogrammen kanske inte gjorde alla tilll mediearbetare, vilket jag ifrågsätter om var meningen. MP var kanske också något annat, en tillväxtperiod för unga människor som inte riktigt visste vad de ville med sina studier eller livet.  MP hade dock det goda med sig att många elever som inte klarade kärnämnena ändå fick en möjlighet att utvecklas som människor och träna kreativt skapande. Kreativitet i sig är livgivande och på sikt också vägen till att hitta mål i livet.,

Om man utifrån det nya programmet SamMedia som skall öppna dörren till högskolan, liksom estetprogrammet tror att detta är vägen till fritt tänkande/skapande människor tror jag man biter sig själv i svansen. Det kommer inte att vara antalet högskolepoäng som i framtiden avgör om du blir en konstnärligt/kreativt arbetande människa. Nya filmer, filmmanus, fotografer, författare skapas inte av 240 poäng på Högskolan, utan av människor med upplevelser, erfarenheter långt bort från standardiserad kunskap på högskolenivå. Därmed inte sagt att högskolorna inte kommer att producera de här yrkesgrupperna, men hur fria står de i sina egna tankar i förhållande till vad systemet sägerär rätt eller fel.

Den grupp som inte väljer något av de standardprogram som regeringen bestämt, vad skall hända med dem? Skall de tvångssocialiseras in i ett fack eller lämnas där hän. För helt klart den nya gymnasieskolan kommer precis som den gamla att lämna dropouts, men nu utan möjlighet att fundera eller hitta vuxna föregångare. Inom MP fanns trots allt karaktärsämneslärare som fanns till för eleverna och som kunde fungera som katalysator i en splittrad tonårsvärld. Många av mina gamla MP elever jag vågar säga merparten har trots att de inte fick de bästa avgångsbetygen ändå hittat en tillvaro i samhället och så småningom hittat sin väg.

Om ettår är det val, jag hoppas att den rödgröna gruppen om de vinner valet bidrar till att skapa en skola där också gruppen ungdomar som inte vet, inte kan inte vuxit klart ges en chans. Jag vill tro trots mothugg från lärarkolleger att Media är en väg att få göra något som inte styrs av bara färdiga mallar och som bidrar till att utvecklas. Yrkesvägledare på Högsstadiet har länge skapat en skrämselpropaganda när det gäller media och estetprogram. ”Du vet att arbetsmarknaden är svår, att du kanske inte får jobb…etc”. Jag kan inte se att all skolgång rimligtvis skall leda till jobb just då och framför allt kan jag inte inse att samhället bestämmer hur och när jag når mina mål.

Människor utvecklas olika, vi får hoppas att en rödgrön regering ser mer till människan än tekniken.

Ett svar till “medie- och estetprogram skapande kraft

  1. Hej där! Du är så klar i Dina budskap och jag hoppas att fler än jag ser VAD Du SKRIVER och VAD DU VILL FÅ SAGT och ATT DET SKER SOM DU ÖNSKAR! Tack för Ditt stöd och HJÄLP idag!Love U my friend!See U Friday ***KRAMIZ***

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s