Ungdomar inte att räkna med eller….!

I förra veckan var jag med på Forum för Eldsjälar på Fryshuset i Stockholm. En otrolig tillställning med mängder av människor som arbetar för att möta ungdomar och deras liv. Från Norr till Söder kommer de för att under några dagar få dela erfarenheter med andra och möta Fryshuset och deras positiva arbete.

Ett tema för forumdagarna var Med vilken ungdomspolitik går partierna till val 2010, en viktig fråga då allt fler ungdomar står utanför arbetsmarknaden, saknar bostäder och deltaktighet i samhället.

Panelen för debatten var stark från ett håll, den rödgröna gruppen hade bestämt sig för att ta ungdomarna på allvar och ställde upp med Carin Jämtin, Maria Wetterstrand (MP) samt Rossana Dinamarca, Vänsterpartiet. Den borgliga gruppen bestod av Cecilia Magnusson, riksdagsledamot för Moderaterna och väl insatt i ungdomsfrågor, Annie Johansson Riksdagsledamot, Centern, Emma Henriksson Riksdagsledamot Kristdemokraterna, Christer Nylander, Folkpartiet var namn som inte ens jag som trots allt tycker jag hänger med kände igen, hur skulle då de ungdomar som fanns i publiken ha en aning om vilka alliansgruppen var.

En runda om varje partis viktiga fråga kring ungdomar inför valet, var från rödgröna gruppen jobb, bostad och skola. Lite tråkigt och fantasilöst men väl viktigt eftersom det berör merparten av alla ungdomar idag.

Den borgliga gruppen tog fram Ipredlagen, Annie Johansson Centern, men sedan är det stopp. Vad var det de andra kom med. Jag minns inte, minns ungdomarna i publiken, skulle vara intressant att veta.

Vad jag däremot minns är att moderaten Cecilia Magnusson som är partiets kunniga på ungdomsfrågor överlät åt folkpartisten Christer Nylander att redogöra för moderat skolpolitik. Och det är i mina ögon både kränknade och nonchanlant att man som politiker i riksdage inte vet sitt eget partis skolpolitiska huvudfrågor. Men det vittnar också om vad jag tidigare skrivit att Folkpartiet kör en skolpolitik som egentligen är framväxt ur moderata led.

Om politikerna menar allvar med ungdomarna inför valet, vilka är en stor och tung grupp förstagångsväljare, borde man i alla offentliga sammanhang som Forumdagarna, skicka sina bästa och mest kunniga. Det hade trots allt RödGröna gruppen gjort och det länder dem till heder även om man inte har exakt samma uppfattning i alla frågor. Men att regeringspartierna gick dit med föreställningen att det var en form av underhållningsdebatt var ett misslyckande.

De seminarier som erbjöds under Forumdagarna var lärorika och kreativa. Det gav insyn i ungdomars liv, det gav en hint om vad ungdomar vill. De vill precis som vi ha jobb, bostad och trygghet en utbildning som de själva väljer för att de vill inte för att politikerna bestämt vem som skall få göra vad. De vill inte bråka de vill att vuxna lyssnar och tar dem på allvar.

För några månader sedan föreslog jag att Årsta Vantörs stadsdelsförvaltning skulle ta hjälp av Lugna Gatan i Östberga, svaret var märkligt nog att det var en komersiell verksamhet som tjänar pengar och att Lugna Gatan har för lite utbildning. Så talar vi vuxna lite från ovan, om ett lovvärt initiativ som bör bemötas med respekt och erkänsla. Detta kanske är signifikativt för Årsta/Vantör får jag hoppas.

Att bygga ett land som består av stora ungdomsgrupper låter sig inte göras av kostymnissar och skattesänkningar. Ungdomar frågar inte efter skattesänkningar eller ens privatiseringar. De frågar efter boende de har råd med och ett jobb som ger dem en lön. Jag tror till och med att många ungdomar hellre betalar lite mer skatt för att ha ett jobb att gå till än lever i den ovisshet man nu gör.

Sedan finns det ett misstag till. Politiker och debattörer försöker ställa grupper emot varandra. Pensionärer skall betala mer skatt helst jobba lite längre. Ja men då får de unga inga jobb. Avskaffa trygghetslagarna så att unga får jobb. Om mamma och pappa blir arbetslösa i familjen då Stina 20 i gengäld får jobb vad löser detta för problem. Mängden arbetstillfällen är densamma oberoende vem som är utan arbete och konkurrensen mördande hård.

En ungdom vid Forumet sa att hur skall jag kunna ha två års erfarenhet inom ett jobb då jag nyss kommit ut på arbetsmarknaden. Och där ligger en stor del av problemen. Dagens ledigajobbmarknad består av otroliga krav, som kreativ, erfaren, välutbildad, social kompetens, yrkesskicklighet, språk, körkort och CV listan på lediajobbmarknaden verkar inte ge en enda liten möjlighet åt det oprövade kortet.

Jag kan inte lösa ungdomsproblematiken här, men jag kan ta ungdomarna på allvar. Jag kan se varje lite yttring även reclaimare som ett desperat försök att ta sig in i det samhälle som föredrar att låga gråhårsmän styra framtiden. Man kan också kräva att politiker ur alla led respekterar och frågar efter ungdomars tankar och behov. Att man kommer till ett Forum för Eldsjälar väl förberedd och seriöst syftande för att ge svar på frågor. Om jag vore ung skulle jag aldrig rösta på det borgliga blocket av en enda anledning de talar till och inte med ungdomsgrupperna.

Tack till slut Fryshuset för ett jättefint arrangemang, synd bara att inte politikerna fanns med på seminarierna och lyssnade. De kunde ha lärt sig ett och annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s