Buga, bocka o ta emot nytt 30-talsSverige

I Metro kunde man läsa att allt fler ungdomar och barnfamiljer söker hjälp hos kyrkan för att klara dagen. Det är de som faller mellan stolarna som inte har rätt till socialbidrag som har den fina möjligheten, menar socialborgarrådet Ulf Kristersson (M). Ett alternativ. Men det är inte bara till kyrkan köerna ringlar, en liten ideell organisation i Oscars Församling hjälpte tidigare människor som var socialt marginaliserade med behov som inte socialförvaltningarna ansåg sig behöva betala för, som tandläkare, glasögon och mediciner. Nu är kön blandad, äldre paranta kvinnor. Unga tjejer som bor på ”hem” saknar pengar till kläder och får ta en koll i lådorna om det finns något som kan värma för vintern. För 200 kr/rekvisition får man gå till ICA och handla det nödvändigaste. Inne i butiken möts de marginaliserade och trasiga i kön av välbärgade stadsdelsbor som inte behöver fundera över om oxfilén var billig eller dyr. Den första gruppen jagar blodpudding, extraprisbröd i bästa fall ost och mjölk, men jag ser vare sig kaviar eller löjrom i korgarna.

 

Runt om i Stockholm ringlar de utslagna, eller de som kanske betalar så dyrt för sitt boende att de inte har råd med mat, ensamma mammor, ensamma ungdomar. Arbetslösa och sjuka. Pensionärer som tröttnat på whiskas kattmat. De som inte fått A-kassan i tid och de som aldrig får en sjukersättning för att de inte är tillräckligt sjuka, enligt den statligt givna normen.

Soppköerna skulle tas bort, sa arbetarnas parti, 30-talets förnedring skulle bytas mot stolt samhällshjälp i form av socialhjälp. Bistånd med ett finare ord idag. Ingen skulle behöva buga och bocka eller sjunga psalmer för att få mat och överlevnad. Vackra kungsord i det nya Sverige. Förnedring och kränkningar slut. Det är inte fult att behöva hjälp.

 

Nu är det fult. På socialbyråerna bemöts biståndstagarna som om de vore kriminella och ute efter att lura staten på pengar. In i märgen granskas sökaren, säkert att du inte gömt något i vrårna. Men snälla något vilande företag  kan du inte ha, då kan du inte få hjälp, avveckla genast. Sälj lägenheten och flytta in i tält. Bostadsrätt är ju en tillgång och socialhjälpstagare bör inte förfoga över den typen av bostäder. Alla möjligheter måste vara uttömda.

Hur mycket vi än bockar o bugar, klär av oss på kroppen vet vi ändå inte om det blir någon hjälp.

 

A-kassan äger oss. Du får inte ha kvar ditt företag självklart. Avveckla. Studera, nja kanske men inte säkert, Blogga gratis, nja (jag har än så länge inte hört något om mitt bloggande). Signera en bok, du har skrivit,  på en lördag, nej går inte för sig. Inte om du är arbetslös. Boken kan ju råka sälja och då kanske man inte skall ha A-kassa.

A-kassa är en omställningsförsäkring, låter så vackert. Omställning till vad! För min egen del tar kontakterna och allt pappersarbete med A-kassan och alla blanketter ibland en halv dag (förmiddag) med andra ord,  det är ett jobb att söka A-kassa. Nu väntar jag,  allt medan räkningarna läggs på hög, för att få beslutet.

 

Graviditet är ingen sjukdom,  säger försäkringsläkarna och socialministern. Alltså skall gravida jobba fram tills det är dags att åka in på BB, där man i bästa fall numer får stanna 24 timmar. Det senaste är 9 timmar, löpandebandförlossning. Om du inte kan betala privat vill säga. Psykisk ohälsa är inte heller sjukdom, men om du i ren desperation slår ihjäl någon efter att ha nekats sjukvård och ev. sjukskrivning, är du i första hand kriminell. En mördare och våldsverkare och inte längre ett ärende för försäkringskassan.

Jag tycker om det nya Sverige.  Låter som Det Nya Arbetarpartiet (M) där det är helt okej att människor i avvaktan på att få jobb utsätts för största möjliga tystnad – nej förlåt kränkning och förnedring. Det skall vara så svårt att vara arbetslös,  att man tar vilket jobb som helst även om man inte kan leva på det.

 

Det skall vara så förnedrande som möjligt att leva i utanförskap att till och med 45 kronor om dagen i lön känns bättre än att be om hjälp. Jag menar nu inte,  att inte människor skall arbeta, men arbetslöshet skall inte bestraffas det skall avhjälpas.

Nu stundar vintern och kylan. Härbärgena fylls, i vinter blir det fler uteliggare. Inte bara de marginaliserade, när får vi som i USA se ensamma mammor med barn ta in på natthärbergena. Blir det som förr att man tar barnen och lämnar mamman därhän.

Det måste vara något fel när Sverige 2009 återgår till att bli Sverige 1930. Allt för dem som redan har och inget till de andra. Det var den situationen som röstade fram socialdemokratin en gång i tiden. Nu har vi val om ett år. Ungdomar och gamla, räknas inte till den tunga gruppen väljare inom Alliansen. Kan de RödGröna enas så pass att de förpassar borgarna i skamvrån eller skall vi ha ytterligare fyra år med förlängda soppköer, fler bostadslösa och fler i utanförskapet. Om RödGrön vinner återinför akuthjälpen inom socialbidragen, ibland är det ytterst lite som behövs för att människor skall komma igång.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s