Badhuset i Aspudden kan stjälpa stockholmsalliansen i valet 2010

Det var en känsla av Almstrid när jag gick på mötet med Gruppen som arbetar för att rädda badhuset i Aspudden. Ett bad som funnits sedan 1917 till glädje för många i Hägersten och inte minst dagens barnfamiljer. Lika väljarvänlig som Hjalmar Mehr på sin tid är Madeleine Sjöstedt Folkpartiet, som vägrar prata med både väljare och press.

 

På morgonen den 7 oktober bröt sig Idrottsförvaltningens personal in i badhuset för att tillsammans med rivningsplanerare omöjliggöra chansen till räddning. Allerta grannar stormade ut och stoppade intrånget, förvaltningens personal fick gå därifrån.

För lite drygt två veckor sedan beslutade Stockholms Stad att badhuset i Aspudden skulle rivas i januari. Detta trots en idog och envis kamp från föreningen för Badhuset och alla deras gamla och nya besökare. Föreningen presenterade förslag hur de skulle kunna reparera badhuset och erbjöd sig driva verksamheten ideellt. Stadsmuseet ställde sig på bevararnas sida och ville klassa badhuset som kulturbyggnad. Beslutet om rivning överklagades men LÄNSRÄTTEN SÄGER tvärtemot kommunallagen att man inte tänker ta upp frågan. I alla andra sammanhang kan nybyggande skjutas ganska långt fram just på grund av överklaganden från intressenter och boende i ett område. Men i Badhusfrågan vågar inte kommunen tillåta en prövning av rädsla för vad.

Hjalmar Mehr fick för lite drygt 40 år ge sig för Almstriden, med socialdemokratiskt styre i Stadshuset hade beslutats hugga ner almarna för att lämna plats till en tunnelbanenedgång. Experter från Almgruppen kunde visa att det inte var den enda lösningen. Folk kom från när och fjärran för att stötta Almarna. Idag lever de tack vare stockholmarnas insatser, aktivister och människor som vågade slå mot maktens beslut.

Nu är det inte Hjalmar Mehr utan Madeleine Sjöstedt, Folkpartiet och ordförande för Kultur och Fritid i Stockholms Stad, som låst sig och inte vågar backa trots att protesterna är manifesta.

 

Så här skriver aktionsgruppen på Facebook om Badet:

”Aspuddsbadet är inte bara ett badhus utan även ett kulturhus och en mötesplats för generationer av Hägerstensbor. Det finns ingen rimlig förklaring till varför inte Aspuddsborna ska få fortsätta driva sitt bad.
Idrottsnämnden anger främst ekonomiska skäl som grund för beslutet. Men en stad som har råd att lägga 2,7 miljarder på en ny arena vid Globen borde ha råd att låna ut sju miljoner till ett lokalt kultur- och badhus.
I stället säger de sig vilja bygga en förskola här, men det handlar inte om att skapa nya dagisplatser. Det är en befintlig förskola (Stora Aspen) som ska flyttas, medan den kooperativa förskolan (Flygande mattan) som redan använder badhusets tomt för sin verksamhet.”

Trots att media begärt kommentarer från Madeleine Sjöstedt avstår hon att kommentera protesterna. Det kallas politisk feghet och brist på respekt för medborgarnas rätt att göra sig hörda och framför allt få svar från politikerna.

Kan det vara så att Alliansen i Stadshuset tror sig vara så säkra inför valet 2010 att det rent ut skiter i några tusen boende i Hägersten med omnejd i förhoppning om att inte badhuset skall vara något som välter en ev valframgång. Jag skulle nog inte om jag var Madeleine eller Borgarråd i Stockholm våga ta den chansen, för såväl MP, V och Socialdemokraterna har lovat att vinner de valet blir Aspuddsbadet kvar och förhoppningsvis tar S-föreningen i Hägersten fram vassa kniven i den här debatten och ställer sig öppet på Badhusgruppens sida. En stor möjlighet för Opositionen att visa att man respekterar människors vilja och förstår att också politiska beslut ibland kanske måste fattas i samråd med människorna i det samhället man beslutar om.

Mitt tips och det kommer snart. Samtliga borgliga namn i Stadshuset publicerade på Facebook och runt om i Hägersten med omnejd där invånarna uppmanas att inte rösta på någon av dem. Madeleine Sjöstedt skulle kunna göra en politisk pudel om hon var lite taktisk..men tjurighet och felaktig prestige går före.

Det kanske är dags att granska besluten som fattas i Kommunen ordentligt. Hur var det med flerfamiljshuset som byggs mitt emot Apsuddsbadet, Var det till vissa delar ett svartbygge som Kommunen valde att se mellan ögonen på. Finns det fler tvivelaktiga beslut och mygelaffärer bland stockholmsalliansen.

 

Jari Visshed (s) Vice ordförande var står du Badhusfrågan?

 

Madeleine Sjöstedt vägrar prata med sina väljare och media

 

Framtiden för Aspuddens Badhus borde vara en fråga för Kulturnämnden men där sitter samma beslutsordförande som I Idrottsnämnden.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s