Beronde av bidrag lika med våldtäkt

Långa handläggningstider hos A-kassan skapar nya kronofogdefall i Sverige. Betalningsanmärkningarna hopar sig med A-kassan kräver allt mer papper och findetaljer för att kunna fatta beslut. Det som A-kassan och Socialtjänsten har gemensamt är att de som är beroende av dem utsätts för en kränkning som är jämförbar med våldtäkt.

Genom att från början behandla dem som söker som kriminella som bara är ute för att lura samhället, bugar och bockar de beroende, medan arbetarrörelsens väljare som har jobb, hejar på moderater och borgare och tycker att de fått det bra.

Efter att i nästan en timme försökt förklara för Lärarnas A-kassa skillnad mellan distansstudier och platsstudier insåg jag att kunskapsnivån hos dem som beslutar och utreder är oroväckande låg. 2007 började jag parallellt med mitt lärarjobb utbilda mig på distans vid Högskolan i Växsjö till gymnasielärare, Två jobb var en förutsättning för att ha råd med detta så i praktiken hade jag fram till för några månader sedan två heltidsjobb om man ser ur timsynpunkt.

Studierna sköttes på kvällar, nätter och annan möjlig tid. Nu är jag formellt arbetslös sedan augusti och beroende av A-kassa. Men det senare har tagit ungefär en deltidstjänst i anspråk för att klara. Vartefter papper skickas in, kommer nya anmaningar om nya papper och dokument. På A-kassan skyller man på den nya lagstiftningen (Alliansens) som gör att varje ärende i snitt tar en vecka att gå igenom. Det senaste gäller hurvida distansstudier är studerande mer än arbetande. Trots att jag jobbat mer än 100 procent tycker Lärarnas A-kassa att jag egentligen är studerande. Att mina studier är beroende av att jag har inkomst är något som de absolut inte verkar förstå. För avslag på A-kassa kan det bli om man inte säger upp sin plats på Högskolan och visar intyg på att man inte är inskriven och smygstuderar. För A-kassans policy är att 24 timmar om dygnet äger de den arbetslöses tid. Vid fråga om man får sova och i så fall hur många timmar svarade de jo det fick man, men frågan är om man får läsa kurslitteratur under de timmarna. I mitt fall handlar det om att jag vill ha platsen kvar för att när jag får jobb kunna fullfölja studierna, det handlar om 30 hp totalt. Men här går A-kassan och jag isär. Hade jag haft halvtidsjobb och studielån, då hade jag fått studera och lyfta A-kassa. Men att betala sina egna studier och jobba heltid samt lite till får man inte göra.

I ett samhälle där man anser att det behövs utbildad arbetskraft sparkar man alltså undan benen för dem som hamnar i den sits som jag har gjort och jag tror mig inte var ensam. Jag skulle självklart varit oärlig och aldrig tagit upp studierna, så om ni kan uppmanar jag er att dölja sådant som inte kan kontrolleras.

I väntan på beslut sk omställningsbidrag som det numer kallas av Alliansen, själv kallar jag det förödelsebidrag, vänder sig allt fler till socialtjänsten. Där bemöts varje sk kund som om man vore kriminell och ute för att lura av dem pengarna. Sökanden kläs av in på bara kroppen för att sedan mötas av ett tyvärr, du hade lite för mycket pengar förra månaden, du kunde ha sparat. Lisa är 21 år och går på taxiförarutbildning i Stockholm, hon behövde 1.5 månads hjälp från socialtjänsten. När Lisa utstått alla frågor från det om hon var missbrukare, vilka hemförhållanden hon hade och hur hon kunde finansiera en privat utbildning på 10 000 kr, var hon gråtfärdig.

Antalet skuldsaneringsansökningar ökar och med den politik som förs idag kommer andelen svenskar med betalningsproblem bli katastrofal. A-kassan rycker på axlarna åt att man inte kan hålla utredningstiderna, Socialtjästen säger rent ut ”låt bli att betala räkningarna”. Det är den moral som växer fram i spåren av de nya bidragsformerna. Omställningsbidrag skall täcka maten och hyran, socialbidraget maten och hyran, A-kassan maten och hyran. Vad blir över till det som vi normalt kallar fasta kostnader.

Lisa insåg snabbt att 12 000 kr i semesterersättning i juli skulle bli ett hinder för att få hjälp sept/okt. Utanför förvaltningen på Medborgarplatsen gråter Lisa och säger ”jag skiter i deras hjälp” aldrig mer.

Våldtäkt är ett starkt ord men myndigheterna i dag, begår psykisk våldtäkt mot de människor som tvingas söka hjälp när inget annat återstår. I STockholm har man dessutom kravet från socialförvaltningarna att varje en om får bidrag skall besöka Jobbtorget. Det senare är inrättning med en majoritet missbrukare som går dit på morgon och stämplar in och kommer tillbaks några timmar senare runda eller påtända och stämplar ut. I Lisas fall var socialsekreteraren inte helt säker, hon kunde kanske få gå taxiutbildningen och slippa jobbcentrum.

Vardagen för många människor är svår vare sig man är ung eller vuxen, arbetslöshet, sjukdom kan drabba alla dock inte dem som beslutar om hur regelverket skall vara. Det är lätt för Fredrik Reinfeldt att prata om att stoppa utanförskapet, men vad man gör idag är att skapa ett socialt utanförskap där människor som inte har jobb betraktas som suspekta och med misstänksamhet. Arbetslöshet har funnits i alla tider, men det är först nu som vi har satt stämpel i pannan på den som inte får tag på ett jobb tillräckligt fort. Den här vardagen har väljare ur Rödgrna gruppen numer avskärmat sig. Mer pengar i plånboken raderades snabbt ut det som tidigare kallades solidaritet med dem som har det lite sämre. Enligt DNs undersökning anser var fjärde röd/grän väljare att de har det bättre nu, vilket jag inte kan tolka till annat än att de självklart kommer att rösta blått/gränt 2010.

Vad alla glömmer bort är att förbättringen för den som har jobb har tagits från sjuka, arbetslösa och gamla. Därtill lånar svenska staten pengar för att sänka skatterna vid årsskiftet. Vi bygger sakta men säkert upp ett klassystem av bästa 30-tals modell. Buga och bocka, förnedras så mycket som möjligt så kanske det ges hjälp.

Fyra år till med en alliansregering innebär ytterligare permanentning av social förnedringspolitik.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s