Socialdemokratin har en olycklig kärlek till spriten

Vilka frågor är avgörande och viktiga inom politiken? Ställs frågan till folk på gatan skulle vi troligtvis få många olika svar och med all säkerhet inte den prioritetsordning som råder på en partikongress eller i en regering.

När socialdemokraterna har avverkat halva sin kongress är det lätt att se vilka frågor som väger tungt eller mindre tungt. Arbetslinjen var den givna debatten, fler skall arbeta längre och Mona Sahlin gjorde tummen ner för 6-timmarsdagen.

Arbete är givetvis grunden till välfärden det torde vi alla vara överens om, men hur människor mår är avgörande för om de kan klara kraven från arbetslivet.

I dag diskuterades skola och sociala frågor. Förslag hade lagts om att förbjuda sprututbyten för narkomaner men beslutet på kongressen innebär att utbytena bara för kombineras med behandling som leder till drogfrihet. Det här innebär att landstingen inte slumpmässigt skall kunna dela ut rena sprutor utan kompletterande insatser, sa Veronica Palm socialpolitisk talesman på kongressen.

 

 

En fråga som sorgfälligt undviks inom arbetarrörelsen är deras förhållande till alkoholfrågan. Inte en motion diskuterade ett av våra största folkhälsoproblem, alkoholmissbruket. Ett missbruk som sprider sig allt lägre ner i åldrarna och skapar allt yngre alkoholister/nyktra alkoholister.

Anders Carlberg från Fryshuset försökte lyfta frågan om alla de barn som drabbas av alkoholens negtiva konsekvenser men det fick aldrig någon genomslagskraft.

Arbetarrörelsen sviker sig själva genom att inte ta upp alkohol- och drogfrågan på djupet. Alkoholfrågan behöver styras upp, det saknas riktlinjer och politiska mål om vilken alkoholpolitik vi vill föra i framtiden. Bland alliansen är det främst KD och FP som tagit initiativet, men KD som tidigare inför EU-valet visade uppen restriktiv hållning har nu vacklat och ställt sig på Centerns sida om gårdsförsäljning av vin.

För några kvällar sedan lyssnade jag på Benny Haag som pratade kring makt, mod och motstånd. Det Benny ständigt pekade på var de barn som mot sin vilja utsätts för biverkningar kring vuxna människors drickande. Han pekade på att det som kallas oprovocerat våld till 90 procent hör samman med alkoholintag. Våldtäkt av unga tonårsflickor som sker oftast när alkoholen är inblandad. Vi kan på punkt efter punkt se detta och drar vi då frågan ett steg högre, hur påverkas människors hälsa av ett högt intag av alkohol. Monopoldebatten har inte varit någon stor fråga inom socialdemokratin, man har varit relativt överens om att behålla försäljning av alkohol i statens kontroll, men det saknas är en ideologiskt präglad diskussion som rör sig från gräsrötter till partiledning.

Det har varit smörlätt att fatta beslut om förbud av rökning på restauranger och offentliga platser. Men när det gäller hur vi skall hantera ett av våra största folkhälsoproblem, alkoholen är det svårt att hitta en grundläggande gräsrotsdebatt inom socialdemokratin. Och detta är nödvändigt för att frågan skall få fäste i partiledningen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s