Höga löner hot mot jobben?

I dagens Expressen 091103, (nätbilagan) skriver man att kraven på höjda löner från LO är ett hot mot besluten som togs på Jobbkongressen. “LO kräver att alla inom deras avtalsområden ska få minst 620 kronor och “lägst” 2,6 procent i lönehöjningar. Dessutom vill LO ha en jämställdhetspott på “minst” 125 kronor i månaden för vissa avtal”.
Sedan när blev en partikongress beslut synonymt med fackliga krav! Expressen försöker genom att skapa motsättningar mellan facken och socialdemokraterna få läsarna att tro att den socialdemokratiska kongressen bestämmer löneutvecklingen i landet. Fackliga krav skall stå fria från all partipolitik, visserligen har LO under socialdemokratiskt styre delvis hörsammat uppmaningar om att inte lägga för höga bud, men det har varit i tider när vi hade en fördelningspolitik i landet värd namnet.
LO-förbunden var de första att gå med på sänkt arbetsid, sänka lönerna när landet hamnade i kris. Detta under den borgliga regeringen. För många arbetare blev lönesänkningen en gåva till landet men ett bistert avbrott i den privata ekonomin. Därefter följde flera förbund. När kraven skrivs som minst 620 kr i månaden kan vi utgå från att detta är ett bud som knappast blir verkligt. Troligen hamnar det på hälften och en jämställdhetspott till alla kvinnor i låglönejobb är en ganska modest summa utifrån att löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortfarande är stor.
Varför skall inte de fackliga organisationerna tillvarata medlemmarnas intressen när banker och företagsledare redan höjt sina egna arvoden och bonusar, detta trots krisen. Varför skall riksdagsmän och ministrar ha höjda löner och som dessutom har livstidsgaranti vad gäller inkomst och inte LO-kollektivet. Trots allt är det de vanliga anställda som löper risken att bli av med sina jobb även om de skulle gå ner i lön. Det är vanliga anställda som blir utan arbete som får en usel A-kassa på urusla villkor. Alliansen hänvisar självklart till sänkta skatter, jobbavdrag som en kompensation för lägre löner. Men staten skall inte lägga sig i fackliga förhandlingar, det är medlemmarna som betalar avgifterna och inte staten.
Vad som glöms bort är att oberoende alla diskussioner om nollbud, sänka lönerna är att kostnaderna för merparten av svenska folket inte försvinner. Hyrorna ökar trots att människor har mindre pengar, avgifter till dagis, resor, förnödenheter, lån, räntor mm minskar inte för att lönen sänks. Skrämselpropagandan att höjd lön är lika med färre jobb för de arbetslösa, har alltid använts från borgligt håll och arbetsgivare. Men det finns inget som visar på att sänkta löner, nollbud har gett fler jobb. Ingen aktieägare skulle heller acceptera att inte få utdelning och vem säger till aktieägare att håll inne med dina krav så att vi kan betala lönen till de anställda. Däremot ökar aktierna i samma takt som företagen sparkar folk.
En annan grupp som skall hålla tillbaks sina krav är lärare. Lärarna skall under året garanteras en ökning mellan 1,5 till 2 procent, detta vill nu kommunerna sätta stopp för. Trots att det ingår i ett redan ingånget avtal. Lärare tillhör den yrkesgrupp som haft sämst löneutveckling inom kommunerna. I Stockholm Stad för två år sedan sa kommunen nej till höjningar av lönen för sina lärare. Detta förorsakade demonstrationer utanför Stadshuset något som bör betraktas som ovanligt inom lärarfacken.
Lön är ingen allmosa utan ett erkännande på att en person gör ett jobb. En högre lön innebär att personen har hög kompetens, kunskap för det jobb man utför. Att Expressen försöker splittra i avtalsfrågan är bara ett av deras många försök att så split. Jämförelser och mätningar om vem som är populärast inom politikerkåren, inbjudningar till Miljöpartiet att gå till alliansen, hatkampanjen tillsammans med Aftonbladet mot Mona Sahlin.
Den dag arbetsgivare tar sitt moraliska ansvar i samhället fullt ut, den dagen kanske också de fackliga organisationerna är beredda att göra det. Men idagsläget finns ingen anledning för vare sig LO-facken eller Tjänstmannagrupperna att vara sk moraliska föredömen.

2 svar till “Höga löner hot mot jobben?

  1. Hur ska du ha det? Du vill ha både hög lön och massinvandring. Dessa ting är inte förenade.

  2. Sorry Mange, jag har inte skrivit något om massinvandring. Jag skriver inte om invandring så jag förstår inte din kommentar. kan du förklara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s