Skamförslag från Centermoderater

Nu har Centern kommit på en genialisk lösning, Ungdomar skall ha sk avstampsjobb med lägre lön. Detta skulle ge fler jobb till ungdomar, enligt Maud Olofsson. Det är samma intressanta tankegång som att löntagare skall låta bli att kräva högre löner i avtalsförhandlingarna. En borglig solidaritet där de som redan ligger lägst betalar Maud Olofssons riksdagslön. Är det inte samma filosofi som ligger bakom att pensionsåldern skall höjas och pensionärer jobba tills de stupar. En död pensionär är en tillgång för samhället. Ungdomar har givetvis inga utgifter. De lever på luft. Nu är ju den rådande bostadspolitiken sådan att inga ungdomar har råd med eget boende, så det kanske är grunden till att ungdomar inte behöver full lön för samma jobb som du och jag utför.
Låga ungdomslöner och nollbud inom lönekollektivet skall ge fler till jobb till Sverige. Vet Maud Olofsson om att inte långt efter det att man slutat sina högskolestudier dimper det första kravet på återbetalning av studielånet ner i brevlådan. Nej Maud Olofsson har aldrig haft studielån utan tillhör gruppen livsavlönade politiker, så varför skulle hon veta något om vardagsproblemen. Och den ungdom som lyckats få en bostad, vem skall betala hyran under det sk avstampsåret. Men nu aktar sig Centern noga för att säga hur låga lönerna skall vara, man kastar ut en krok i hopp om att tusentals ungdomar skall jubla över att anlitas som billig arbetskraft i ett år utan att veta om de får fortsatt anställning.
Innan politiker kommer med billiga förslag vore det på sin plats att redovisa statistik över vilka länder som fått fler jobb genom sänkta löner och billig arbetskraft. Ett av skälen till varför många flyr/flydde till den offentliga sjukvården i Norge var just Sveriges dåliga löner för offentliganställda. Låga löner inom vården har beviserligen inte gett fler jobb.
Lönebesparingar i privata sektorn går till högre arvoden och utdelning till ägarna och inte till att skapa fler jobb.
Om jag utbildat mig i tre år för att bli lärare, enligt modellen Avstampsjobb skall jag alltså gå in som lärare med lägre lön än mina kolleger. Som utbildad tekniker vid KTH eller annan högskola skall jag alltså börja min arbetskarriär med sk avstampslön. Faktum är att ingångslönerna enligt flera avtal är låga för nyutbildade och jag förstår inte var ribban för sänkning går i Centerns förslag.
Inom den svenska arbetsmarknaden finns redan tillräcklig många märkliga anställningslagar. En var att tillfällig anställning bara fick räcka i ett år, sedan blev man anställd. Det innebar att den tillfälligt anställda sades upp den 11:e månaden och platsen togs av en annan tillfällig.
Några saker som jag tror är viktiga i arbetet för att ge ungdomar arbete är att ge möjlighet till sommarjobb, så att ungdomar har erfarenhet parallellt med skolbetyg och utbildning. En annan är att utöka med praktik inom fler utbildningar så att studerande har en praktisk kontakt med arbetslivet parallellt med studierna. Ytterligare en kan vara att arbetsgivare som idag under en övergånstid har lägre anställningskostnader för ungdomar, inte lägre lön. Men den formen av subvension från samhället måste förbindas med regelverk och avtal mellan arbetsmarknadens parter.
Jag kan inte låta bli att fundera, slutligen, över om Centern och Maud Olofssons förslag är beställningsverk från Moderaterna. Det blev ju knappast något jubel kring förslaget och Centern höstade troligen inte in några poäng. Däremot kan Moderaterna fortsätta att framstå som de mänskliga och varma arbetarpartiet som värnar om alla utan att komma med obehagliga och diskutabla förslag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s