Stadshusalliansen vägrar godta överklaganden – river anrikt badhus i aspudden

Historiskt möte – politiker sammanträdde i färgglada badmössor

Ett femtiotal personer från aktionsgruppen Rädda Aspuddsbadet samlades på torsdagseftermiddagen 5/11 utanför lokalen där Stadsbyggnadsnämnden skulle fatta beslut om rivningslov för Aspuddsbadet. Badvakterna uppvaktade politiker från såväl allians som opposition med förslag om återremittering, detta för att skapa utrymme för att lägga fram och diskutera de verksamhetsplaner som tagits fram. Trots det beslutade nämnden om rivningslov.

Iklädda färgglada badmössor samlades på torsdagseftermiddagen ett femtiotal badvakter från aktionsgruppen Rädda Aspuddsbadet utanför Stadsbyggnadsnämndens sammanträdesrum, detta för att tillföra sakkunskap och presentera planer och visioner inför det beslut som skulle fattas.

Plötsligt stod politiker från mp, s och v i dörren.
– Jag tänkte att vi i oppositionen skulle få låna era badmössor! sa Cecilia Obermüller (mp).

Oppositionen återvände till mötet och yrkade på återremittering av frågan. Mp, S och V önskade uppdra åt förvaltningen att utreda frågan ytterligare innan rivning av Aspuddsbadet beviljades. Trots uppslutning, starka argument och protester har rivningslov nu beviljats.

Två av alliansens politiker, Göran Oljeqvist (kd) och Kristina Alvendal (m) stannade upp när Ola Schubert, talesman för Rädda Aspuddsbadet bad om ett par ord.

– Det vi vill är att ni återremitterar frågan, eftersom ni inte har det underlag som behövs, sa Ola Schubert.
– Jag har hört era önskemål och kommer att ta med mig detta in till mötet, sa borgarråd Kristina Alvendal. Också Göran Oljeqvist menade under diskussion med badvakterna att en återremittering kunde betraktas som ett alternativ.

Trots detta förekom enligt Cecilia Obermüller (mp) inga substantiella diskussioner under mötet.
– Majoriteten tvår sina händer och vill inte fortsätta diskutera.

Abit Dundar (fp), ordförande för Stadsdelsnämnden i Hägersten-Liljeholmen, gick på partikamraten idrottsborgarråd Madeleine Sjöstedts linje och röstade för rivningen. Detta trots den stora medborgaruppslutningen kring Aspuddsbadet, som ligger i just den stadsdel han representerar.
Efter mötet planerade alliansen att försöka hitta formuleringar i svensk lagtext och utifrån det skriva ihop ett uttalande om att de inte kunde rösta annorlunda.
Cecilia Obermüller har dock inte förlorat hoppet helt.
– Om det verkligen strömmar in överklaganden från föreningar och sakägare, då kan det fortfarande finnas en chans.

Hon hoppas också att Rädda Aspuddsbadets festival den 21 november ska uppmärksammas.

Pressmeddelande från gruppen Rädda Aspuddsbadet

Ett svar till “Stadshusalliansen vägrar godta överklaganden – river anrikt badhus i aspudden

  1. Maria de Suède

    Tråkigt beslut! Aspuppsbadet är värd att bevaras. Men Abit Dundar fp grävde nog sin egen grav när han röstade emot medborgarnas önskan. Jag arbetade för SAP när jag bodde i Sverige, medlem i Sthlm och Eskilstuna. Jag tycker nog att medborgarnas önskan ska väga mer än politikernas önskan. Fortsätt skriv om detta och dylikt. Det här är bra! Är i Mauléon och ska gå på ett möte som ombudskvinna här i les Deux-Sèvres, Frankrike. Ska bli spännande, det är nytt för mig! Jag fortsätter i samma linje fast i Frankrike.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s