Hasselarörelsen 40 år

20 november blir Hasselakollektivet i Hälsingland 40 år. Därmed fyller hela hasselarörelsen mer år än någon annan behandlingsverksamhet i Sverige har gjort. En omstridd verksamhet, en ifrågasatt verksamhet, en anmäld verksamhet  men den har inte lämnat någon oberörd. Hassela fyller 40, KA Westerberg grundaren fyller 80 och jag har fyllt 60. Det är med andra ord 20 år sedan jag satte ner foten på den snöfrusna marken och hittade en vändpunkt i mitt liv.

Hassela idag är inte Hassela då. Inte bara av tidsskäl utan också utvecklingen. KA har lämnat verksamheten, en del Hasselakollektiv har lagt ner andra utvecklats, som Hassela Gotland som visar att utveckling alltid är möjlig. Jag kan känna ett visst vemod när jag tänker tillbaks. Många av mina gamla kamrater är döda, andra har fått gå ytterligare en resa innan de hittat vägen och kanske ytterligare några, fortfarande vandrar runt. Ett vet jag många av oss som var med från de första åren är idag på andra sidan 50 och vi lever med minnen av olika slag.

När Hassela startade var det omstritt, kunde man via tvång få någon att sluta med missbruk? Var det inte bättre att få knarka i lugn och ro för att själv bestämma när man skulle sluta. KA och hans medarbetare fick den diskussionen att vända, tvång till frihet. Man måste ha alternativ och vara klar för att se möjligheterna och göra val. Hassela skulle ge inte bara fostran utan också upplevelser, sidor av livet som var ljusa och roliga,  något att referera till den dagen man lämnade verksamheten. För några räckte det inte, men jag har svårt att tro att livet som missbrukare blev detsamma efter åren på Hassela.

Det finns också en mängd belackare. De som aldrig varit där men ändå har åsikter och tycker saker. Alla verksamheter som kallade sig Hasselakollektiv eller sade sig jobba enligt Hassela, gjorde en otjänst genom att vilseleda de elever man hade. Jag vet vad Hassela var, jag var med från början och jag har varit med mer eller mindre i 35 år.

Hassela var bra för många, mindre bra för några. Det finns inte en verksamhet eller behandling/utbildning som passar eller fungerar för alla. Men det som kännetecknade mitt Hassela var att om man verkligen ville och bestämde sig så var det en väg ut.

När KA bestämde sig för att lämna verksamheten, kändes som om något gick i graven. För mig kändes inte ett vårdbolag som det som skulle leda verksamheten viddare. Men samtidig måste vi böja oss för verkligheten. Få eller inga skulle orka det jobb som KA och Gunsan gjorde i så många år. I backspegeln kan man säga att det finns väldigt få som drivs av en ide så hårt, jag kan bara påminna mig om Anders Carlberg och Fryshuset som har en liknande drivkraft.

Det slår mig  att en del av de gamla eleverna också har haft sina barn placerade på Hassela, skulle man tillåta det om inte Hassela trots allt betytt eller haft ett inflytande på ens liv. Ni som inte var med från början, låt mig kort bara berätta. Det var vinter och så mycket snö att hela världen tycktes vara frost och vinter. Men inne i herrgården brann det en eld i öppna spisen, det fanns värme och engagemang, ilska, sorg, vanmakt och motsättningar. Trots detta, står huset kvar idag rött, då vitt. Inte många om ens någon av de gamla jobbar kvar. Men verksamheten finns kvar. Problemet idag är att så många kommuner väljer att låta ungdomar gå på sk öppenvård där de kan kombinera missbruket med besök hos socialsekreterare i väntan på att de blir så gamla att inte Lagen om vård av Unga gäller och kommunerna får ett problem mindre. I Hasselas ungdom, försökte man åtminstone ge ungdomar en möjlighet en andra chans. Idag betyder den kommunala ekonomin mer än ungdomars framtid och de anhörigas oro. Vi som ändå fick möjligheten och gjorde något av den 1969 och senare hade troligen en oändligt större tur än många av dagens ungdomar som missbrukar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s