En god gärning vad lägger vi i det!

Att göra någon en ogärning eller en god gärning är något som vi kan diskutera i evighet. Normalt förknippas ogärning med god gärning. Vi hjälper någon eller vi avstår att hjälpa. Det senare kan ibland vara en konstruktiv och klok lösning medan det första kan stjälpa. Jag tror vi gärna blandar ihop begreppen. Själv gör jag det ofta, men i ren förtvivlan kan det upplevas på olika sätt. Men att göra en god gärning är något som tillfredställer mottagaren och mig själv, men där mottagaren känner att den fått stöd.Jag berättar följande historia och låter läsaren avgöra om det är en god gärning eller en ogärning. En person i svår abstinens på heroin, väntar på avgiftning. Det återstår dock några dygn och personen i fråga försöker fixa det på egen hand i avvaktan på sjukhuset. Det fungerar inte och personen ber om skjuts för att handla för att skjuta upp abstinensen. Den andra personen väljer att skjutsa. Heroinmissbrukaren får en tillfällig lindring, men var befinner sig den som körde! Rent juridiskt är det troligen olagligt att göra den goda gärningen, moraliskt kan det diskuteras. Medmänskligt kan vi se det som en akut insats i ett läge när inget annat står tillbuds. Vill tillägga att personen i fråga är på avgiftning och ersättningsbehandling idag.

Goda gärningar kan vara så oändligt mycket, beroende på situationen. Att bjuda någon på middag som har det dåligt ställt. Att dela sin vinst med någon som är på gränsen till undergång. Att bjuda in människor som sällan eller aldrig bjuds in på en fest och därmed bidra till en social uppbyggnad.  Att lyssna på den som behöver någon och även ge råd och stöd om så behövs. Ofta tror jag att goda gärningar är något vi ibland gör för att fly oss själv. Att hjälpa andra är enklare än att ta hand om sig själv. Jag tillhör nog kategorin, lyssnande, rådgivande och stödjande.

Nästa steg är vad vi förväntar oss tillbaks. Vi  kanske skall komma ihåg att göra en god gärning är inte synonymt med att vi själva möts av detsamma. Så varje god gärning måste vara osjälvisk och utan krav på betalning.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s