intro god gärning

Goda gärningar kan vara så oändligt mycket, beroende på situationen. Att bjuda någon på middag som har det dåligt ställt. Att dela sin vinst med någon som är på gränsen till undergång. Att bjuda in människor som sällan eller aldrig bjuds in på en fest och därmed bidra till en social uppbyggnad.  Att lyssna på den som behöver någon och även ge råd och stöd om så behövs. Ofta tror jag att goda gärningar är något vi ibland gör för att fly oss själv. Att hjälpa andra är enklare än att ta hand om sig själv. Jag tillhör nog kategorin, lyssnande, rådgivande och stödjande.

Nästa steg är vad vi förväntar oss tillbaks. Vi  kanske skall komma ihåg att göra en god gärning är inte synonymt med att vi själva möts av detsamma. Så varje god gärning måste vara osjälvisk och utan krav på betalning.

2 svar till “intro god gärning

  1. Om vi vill hjälpa en hemlös, vilket måste innebära att föra honom/henne tillbaka till ett värdigt liv med ett tryggt hem. Då måste vi först finna och möta individen där hon är och börja just där. Samtidigt är jag av egen erfarenhet övertygad om att det trygga hemmet måste finnas i direkt anslutning till hjälpen. De som inte har det verktyget fastnar i realiteten i en sorts pseudoverksamhet som för den hemlöse ännu längre ifrån det grundläggande behovet, det trygga hemmet. De som tror annat lurar bara sig själva. Vill jag ändå hjälpa en hemlös genom att tala om hur mycket jag kan om moral, etik, empati och om hur jag tycker livet ska se ut. Detta är snarare ett uttryck på att jag är fåfäng, högmodig och/eller egentligen vill bli beundrad av mig själv och andra istället för att hjälpa. Jag tror att all hjälpverksamhet måste börja med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa. Då ska vi inte tro att vi kan fortsätta bygga upp olika organisationer och verksamheter som idag i Stockholm omsätter miljardbelopp. Jag tror att vi kanske måste lära oss förstå att detta med att hjälpa inte är att vilja härska, kontrollera, känna sig behövda eller goda inför andra och sig själv på den hjälpbehövandes bekostnad. Kan jag inte inse detta, då kan jag heller inte hjälpa.Rolf NilssonFöreningen Stockholms hemlösa

  2. Goda gärningar kommer från hjärtat och viljan att hjälpa. Ibland är det att ge till en människa som tigger, ibland ta upp en liftare, öppna dörren eller bara le mot någon. Något som skär i hjärtat på mig är när människor ber om pengara och sen känner sig tvingade att förklara vad de ska göra med pengarna. För mig är pengarna deras i samma stund jag givit bort dom och jag vill bara att personen ska bli glad och få det lite lättare. Sen om de köper öl eller mat är deras sak. Har svårt att förstå att en del ger pengar och sen vill bestämma vad de ska användas till. Då blir det ju en förnedring i stället för hjälp.Jag har svårt att förstå att det skulle vara lättare att hjälpa andra än tänka på sig själv. Som jag ser det är egoism och likgiltighet så utbrett att det med stor sannolikjhet är så att det är lättare att blunda för andra och tänka på sig själv. Det du skriver att man hjälper för att det är enklare ett lurigt sätt att skul.dbelägga de som hjälper och påverka oss att sluta hjälpa och ägna oss åt vårt eget i stället och det vägrar jag att göra eller ens överväga.När man tex hjälper någon genom att vara stöd vid soc kontakter är det den stilen soc kör. De anklagar gärna stödpersonen för att inte ta itu med egna problem och ifrågasätter ens person och avsikter utifrån att det ”är enklare att hjälpa andra än ta itu med sig själv”. Konstigt då att inte världen översvämmas av hjälpare, eller hur. Du vet att makthavarna och myndigheter vill inte vi ska hjälpa varann. De kör på med söndra och härska tekninken och den fungerar väldigt bra för dem måste jag säga. Låt dom inte lura dig! Ha det så bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s