konsten att skapa en brottsling

Skulder från vuxna skall inte kunna skrivas över på barn. En ny lag reglerar vuxnas hantering av bilägande, mm för att inte barn skall drabbas av skulder innan de ens hunnit bli vuxna. Nu dömer ett försäkringsbolag en elvaåring till 1,9 miljoner i skadestånd för en brand i en villa. Visserligen hade säkerlingen pojken uppträff vårdslöst men frågan är hur framtiden ser ut för honom idag. Han kommer aldrig att kunna skaffa en bostad, ta kontokort, få ett lönekonto han kommer ha skuler så pass att det inte ens är möjligt med studielån,. Försäkringsbolaget har skapat en ny medlem till den organiserade brottsligheten, för det troligaste är att endast ett kriminellt liv eller kriminellt intjänade pengar gör det möjligt att betala skulden. Man kan nu räkna med att 1,9 miljoner också beläggs med ränta. Mårten Schultz docent och juristdoktor i skadeståndsrätt uttalar sin förvåning över det stränga straffet. En vistelse på ungdomsvårdskola eller fängelse hade varit mer humant i det här läget även om pojken bara var 11 år.

Det är märkligt att samhället kan döma ungdomar till miljonskadebelopp som man vet är omöjligt att betala under en livstid, eftersom beloppet är så pass högt att ingen normal lön räcker till.

Här finns en viktig diskussion också för Maria Larsson i barnrättsutredningen att diskutera. Skall barn kunna beläggas med höga skadestånd eller skall man kunna hitta andra alternativ för att barn skall sona sina grova brott.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s