200 kr i inkomst för badhuskylten och miljoner för vakning av skattepengar

Kulturen måste få kosta, enligt Stadshuset Madeleine Sjöstedt och Inger Båvner (S). Och visst har den kostat om inte i Aspudden. Kampen för att rädda badhuset som byggnad är över men kampen är vunnen. Vunnen så tillvida att Badvakterna lämnade natten till idag lugnt och stilla efter en medborgarmarch till badhusentren. Man kan nästan förstå hur det käns för länder utan demokrati där människor går fredsmarcher genom polisbarriärer och kulregn. Att man i demokratins Sverige skall behöva trotsa myndigheter för att uttrycka sin åsikt tyder på att det demokratiska klimatet märkbart försämras. Medborgare skall rösta vid urnorna vart fjärde år och dessemellan samtycka.

I dag kunde striden blossat upp igen, på grund av en skylt, badhusskylten. Föreningen bad att få behålla den skylt de själva sett till att restaurera, men när vi kom dit skulle skylten köras iväg till Eriks Dalsbadet. Detta stoppades och skylten bars in på det avspärrade området. När några ur gruppen diskuterade möjligheten att bara hämta ut en, förstärktes polisinsatsen kring skylten från 4 till 8 poliser. Det kan verka larvigt att göra en skylt till en symbolfråga, men skylten skulle varit politikernas möjlighet att visa den definitiva makten gentemot medborgarna genom att förvägra dem att få den.

Nu kom dock antiklimax, Kommunen ville ha 200 kronor för skylten, vilket snabbt samlades in i småmynt inför ABC Nytt. 200 kronor till Kulturens inkomst,  i ett resursslöseri som kostart skattebetalarna miljoner.

Nu tror väl Borgarna att kampandan dött ut men det är ju så att i tider när demokratin och medborgarrätt förvägras ökar intensiteten i kampen. Att försöka döda symbolen för badhuset, skylten, hade varit som att skjuta hjälten i en revolution, det hade ökat motståndet.

Nu kommer dock kampen att gå vidare, för segern ligger hos Badhusföreningen, även om Madeleine Sjöstedt gnuggar händerna över sin lyckade dyra insats. Lugn Alliansen, ni har bara sett början till en folklig resning. Ni kan sänka skatterna för innerstadens snobbar och nyblivna skuldmiljonärer i dyra bostadsrätter, men det finns en gräns för ekonomiska mutor och det är när livskvalitet byts till kall kommersialism. Striden i Aspudden handlar inte bara om ett badhus det handlar om att förvalta en kultur som också ger morgondagens barn en historia att se.

Så striden är inte över, kanske är det startskottet till en ny rörelse där människor börjar reagera mot missförhållanden av olika slag. Leve BADHUS-kampen och Leve alla som orkat och kämpat. De har inte gjort det förgäves, de kommer tillbaks.

3 svar till “200 kr i inkomst för badhuskylten och miljoner för vakning av skattepengar

  1. Tillåt mig ge en parallellhänvisning till vetenskapliga rön. Betningstrycket gör oss starka…… gör att bakterierna (medborgarna) blir intensivt jagade av rovdjuren, protozoer (politikerna), som får tillgång till mer byten och kan öka i antal. Ett sådant starkt betningstryck leder till att en speciell typ av bakterier gynnas i näringsrika vatten; bakterier som använder sig av olika försvarsmekanismer och därför inte blir uppätna av protozoer, s.k. predationsresistenta bakterier (badvakter)….vi har bara börjat!

  2. Jag tog en bild av de insamlade pengarna. Bilden sparad i mitt mentala museum. Vad fint du skriver! Kommer du till Tellus i kväll, fredag?Hälsningar från Tant Karin. Badvakt med kämparglöden intakt!karin.aurell@gmail.com

  3. va bra skrivit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s