Maud har jämställdhetsproblem

När siffrorna för centern dalar gäller det att hitta ursäkter. Maud Olofsson sa i en intervju i Rapport 091229 att det var männens fel att hon tappade i förtroende. Så kan man ju alltid säga och att använda jämställdhetsperspektivet som problemet vittnar i det här fallet om bristande insikt och självkriktik. Att plötsligt vara minister i ett manligt dominerat område har nu blivit ett problem, trots att detta var det departement som Maud ville ha. Även inom EU tittar männen snett på kvinnor som gått över i mansdominerade områden. Det är främst att bilindustrin fått sådan dominans och som av tradition alltid styrts av män, som centern tappat. Ja så kan vi ta Vattenfall och givetvis hennes bakgrundsstöd till sonens vindkraftsverksamhet, hennes kyla och oförmåga att visa empati.

I det här fallet vill jag inte tro att männen är orsaken till Mauds tillbakagång, jag tror att det är betydligt mer komplicerat. Som att hon inte haft övriga regeringen med sig i vissa frågor kring SAAB, ett av de få tillfällen som Reinfeldt uttalat sig faktiskt och sagt nej till allt stöd. Ett annat är som jag skrivit tidigare, hennes kyliga framtoning och som jag tycker oerhörda brist på lyhördhet vad gäller kvinnofrågor i övrigt. Visserligen hyllar centern hushållsnära tjänster som man anser vara ett ypperligt steg för kvinnorna, ja möjligtvis den grupp av medelmedborgare som utnyttjar tjänsten. Den andra gruppen består av kvinnor med låg eller ingen utbildning alls, invandrade och lågavlönade. Att göra anspråk på att vinna kvinnlig solidaritet kräver mer än att dala i väljarnas ögon. I så fall borde väl Mona Sahlin i all systerlighet också vara ett offer för manssamhället eller… Jag vill också påminna om många kvinnor både inom näringsliv och politiken, som har starkt förtroende också bland män.

Om Maud hade agerat mer till medborgarnas fromma i Trollhättan på ett tidigt stadium, tagit tag i VAttenfall och inte gömt sig bakom att det var den andra regeringens fel etc…hade kanske siffrorna sett bättre ut. Om hon visat lite känsla och empati för alla som kämpar för att få jobb, slippa förnedringen av arbetslöshet, sjukförsäkringar etc hade kanske siffrorna varit bättre. Men sätter man sig på den höga tronen får man finna sig i att fallet blir högt. Det gäller inte bara Maud utan alla politiker och beslutsfattare. Vill man vinna folkets gunst krävs det liter mer än att skylla på manssamhället.

Ett svar till “Maud har jämställdhetsproblem

  1. Brain Seltzer

    Ett typiskt fall av offerkoftan som så ofta tas på när det gäller kvinnor. Ett effektivt sätt för henne att utse sig själv till offer samtidigt som hon på cdet viset sänker nivån på de andra kvinnor som faktiskt har något att tillföra i jämställdhetsdebatten. Att stå upp och erkänna sig som misslyckad eller åtminstone felprioriterande politiker är ju bortom allt sans och vett för henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s