Kultur åt alla ropen skalla….

<!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:”Times New Roman”; panose-1:0 2 2 6 3 5 4 5 2 3; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:50331648 0 0 0 1 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:SV;} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} table.MsoNormalTable {mso-style-parent:””; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;} @page Section1 {size:595.0pt 842.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>

”Vi lyssnar inte på särintressen, säger kultur- och idrottsborgarrådet Marianne Sjöstedt. Vi måste se till hela Stockholm och inte minst den tysta majoriteten.”

Det var en summarisk sammanställning av hur Marianne Sjöstedt (FP) ansåg att frågan om  badhuset i Aspudden skulle hanteras. Må nu vara att detta ansågs som ett särintresse för Hägersten/Aspudden, men nu handlar den utrarmade kulturen i Stockholm inte bara om ett badhus i Aspudden, utan om synen från borgliga politiker om vad som är kultur och inte minst en revidering av begreppet kultur.

Abut Dundar (FP), Stadsdelsnämndens ordförande i Hägersten/Liljeholmen tycker t.ex att gallerior är kultur. Shopping är ju mantrat för den borgliga regeringen i Sverige och shopping är numer kultur. Hörde på P1, minns inte riktigt när, just en diskussion kring gallerior och kultur. Galleriorna utsmyckas och görs familjevänliga med sittgrupper, installationer och köpvänlig musik, allt för att människor skall stanna länge och njuta av reklamen och möjligheten till shopping av allt från märkesvaror till moderna knallar som hyr en plats någonstans på de tomma utrymmena i gallerian.

 

Med den kultursynen är det ju inte märkligt att bibliotek blir en black om foten, det är trots allt en kostnad och skall det skäras i budgeten, är ju biblioteken en utmärkt angreppspunkt. Det går alltid att hänvisa till att det finns för många bibliotek, att det är dyrt med böcker, höga hyror, dyr kunnig personal och att efterfrågan inte är lika stor på att låna en bok som att handa i en galleria. Som det lilla biblioteket i Aspudden som också det hotas av nedläggning. Förslag öppna en ölpub i en hörnet där barnböckerna står.

 

I Hornstull vill man göra Lattefik. På biblioteket givetvis. Latte är det nya ordet, lattmammor, lattepappor och alla andra lattemänniskor och så givetvis Lattekultur. Vi spenderar gärna 20 kronor för att få en kaffe med mjölk, men att låna en bok utan kostnad…är en skatteutgift.

” Inom Stadsbiblioteket pågår hela tiden ett arbete med att se över lokaler och utvecklingsmöjligheter. För Hornstulls del är det aktuellt med en renovering av lokalerna som biblioteket ligger i. I samband med detta har en idé lagts fram om att integrera biblioteket med någon form av café-/restaurangverksamhet och samtidigt minska den publika lokalytan något, det finns ännu inget färdigt förslag om hur mycket. Till detta skulle goda samarbeten kring ytor och verksamhet kunna finnas.”

(http://madeleinesjostedt.wordpress.com/2009/12/18/om-biblioteket-i-hornstull/ 18 dec 2009)

När jag var barn fick jag lära mig att på biblioteket skulle det råda tysnad och lugn. Man skulle kunna njuta av lukten från bokbanden, atmosfären och i stillhet botanisera kring de tusentals titlar och urval som bibliotket erbjöd. På Stadsbiblioteket står numer en skylt, ”stäng av mobilen”, därför att man inte skall prata högt och brett i mobilen på den enda plats där det fortfarande går att njuta av tystnaden och stillheten i stadsbruset.

 

Nu kanske vi skall göra som med apoteken. Sälja ut och outsourca till privata intressen.

Vad kan t.ex en 20 åring i kassan om vilka värktabletter jag behöver. Receptfria medel är ju inte med nödvändighet detsamma som att allt receptfritt är bra för alla. Men i det moderna samhället har vi fått en annan informationskälla, reklam-TV och Ipremmannen får väl stå för den nya informationsformen kring läkemedel.

Ett lagom hej och hå och lite värktablett ovanpå visar ju att vi alla blir så mycket friskare av detta.

Så tänker jag mig att vi avskaffar bibliotikarien och ersätter henne med en lattsäljare. Lattesäljaren är ett franchiseföretag med en minibetald yngling, tjej som vet hur man blandar kaffe enligt receptboken och som säkerligen kan lära sig att hantera det digitala bokningssystemet på biblioteket. För där är inte kunskap om böcker som gäller, utan om teknik och där vinner den yngre generationen.

Man kanske kan ha barer med öl och alkohol på biblioteken också. Ut med den kostsamma barn- och ungdomsverksamheten. Det ger ju inkomster åt offentligheten och några särintressen, Madeleine Sjöstedt kan vi ju inte tala om, för super gör ju en majoritet av både Stockholm och Sverige.

 

Jag är ett barn av 60-talets radikala Sverige, vi var långt till vänster om Socialdemokratin och V på den tiden. S framstod som de stora försvararna av systempolitiken och det finns vissa likheter med dagens borgliga poltiker.

Det som var så oerhört viktigt under 60- och början av 70-talet var synen på kultur. Kulturen skulle ut till människorna. Teatrar, musik och böcker skulle vara tillgängligt och helst gratis. Vi fick musikgrupper som vägrade finna sig i de kommersiella skivbolagens krav på vad som var musik och som startade egna skivbolag för att få ge ut den musik de själva gillade och som  även vi tyckte om. Vi fick fria teatergrupper som spelade teater som aldrig skulle sättas upp på en nationalarena, teater om vardagen, samhället och politiken. Filmen blev mer avantgardistisk och exprimentlustan inom filmen blev en följd av den kulturradikala stämningen i samhället.

 

”En Bok För Alla”  som kom 1976 var ett viktigt steg i att öka läsintresset hos svenska folket och att en bok inte skulle behöva kosta skjortan. Den subvensionerades med skattemedel och blev en framgång. Utgivningen är idag hotad.

 

Nu menar inte jag att kultur måste vara poltik a la 60-talet, men bortsett från det talades det om tillgänglighet för folket och där var biblioteken ett nav. För var det något som var folkets, så var det biblioteken. Jag kan inte säga hur många som läste eller lånade böcker, men de gånger jag som tonåring besökte inrättningarna var det alltid besökare där. Visste ni att biblioteken startades av arbetarrörelsen för att ge vanliga människor en chans att läsa och förkovra sig? Har det behovet minskat idag?

 

60-talets radikala kulturvind dog inte ut, den förändrades, den vilade och återkom-mer med förnyad kraft i 2000-talet. Vi läser fortfarande klassiker inom litteraturen, vi lyssnar på klassisk musik, begreppet opera har nått bredare folklager, film produceras som aldrig förr samtidigt som vi fortfarande kan se gamla stumfilmer eller svartvita filmer från 50-talet.

MEN vi lyssnar också på den radikala musiken från 60/70 talet. Proggmusiken överlever och spelas som aldrig förr. Vi lyssnar med förkärlek på rockmusik som har mer än 40 år på nacken. Men vi gör allt detta i samklang med ny framväxande kulturentusiaster. På biblioteket möts det nya och det gamla. Vi kan låna och lyssna på musik, låna film och njuta av boken som inte finns i bokhandeln.

Det är detta borgarna idag kallar särintressen. Särintresse utgör skillnaden mellan att idka galleriakultur och att kämpa för mötesplatser utan kommersiellt intresse där vi alla kan rymmas utan att tvingas köpa det senaste eller färdigmacka för 75 kr.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s