Kvotera in Maud Olofsson

Centerfeminism a la Maud Olofsson gillar jag. Inför regeringsbildandet krävde Maud Olofsson att få näringlivsministerposten för att bla arbeta för småföretagarnas sak.

Men i det jobbet ingick/ingår också de större besluten kring svensk nationalindustri, som Volvo, SAAB, Vattenfall m.fl. Det ingår att skapa incitament för ny industri och nya möjligheter. Maud  borde ju rimligtvis också ha känt till att det var ett manligt område som hon beträdde.

 

Nu blev inte posten lika rosengrön som Maud hoppats. Vattenfall visade sig vara ett riktig smutsfall, alltså ren energi i Sverige men gärna skitig kolkraft i Europa, men det var förra regeringens fel. Å VD i Vattenfall, Lars G. Josefsson som gjorde en pudel. När han fick sparken sade han att det var planerat sedan länge med ett byte på VD posten. Maud teg och neg.

Volvo blir kinesiskt, nationalklenoden som såldes till USA ska nu bli stjärnan på himlen i Kina. SAAB läggs till historien över berömda nedläggningar, där Maud Olofsson understödd av Reinfeldt sa att det är inte regeringens sak att driva företag eller bilindustri och utvecklingen var en fråga främst mellan fack och företag.

Nu pumpas miljarder in i Trollhättan för sk krisinsatser till de blivande arbetslösa….vi har hört det förut – VALÅR. Vad kommer ut av detta?

 

Bankerna har däremot fått sina pengar trots hot om att bonusar minsann skulle innebära stopp på fler statliga insatser. Men nu har man fått både statliga pengar och bonus. Med andra ord det är lika fritt fram idag med bonusar som innan bankkrisen.

 

Att Maud Olofsson svek sitt eget parti när det gällde kärnkraftsfrågan är väl något känt. Här dagtingades det glatt för att kunna vara kvar i regeringen och inte blev det långbänk heller. O, muttrade inte Maud något om att hon gärna ville bli statsminister. Men det hörs inte så mycket om nu, Reinfeldt har ju liksom tagit den posten och har ett rejält strypgrepp om sina alliansbröder och systrar.

 

Kvotera in kvinnor i styrelser och på höga poster i samhället. Det har man krävt från vänsterhåll ganska länge. För några dagar sedan sa en centerpartistisk EU-parlamenterariker samma sak. Men det mötte ju på en viss patrull, kvotering av kvinnor ligger inte för alliansen eftersom man alltid kvoterat in män. Ja det finns ju några kvinnor men de gör inte så mycket väsen av sig.

Flera kvinnor tycker kanske så också inom Alliansen, att man borde kvotera kvinnor, men av hänsyn och lojalitet mot Moderaterna tiger man eller på sin höjd viskar.

 

 

Nu dalar siffrorna för Maud. Hennes popularitet sjunker. I den mån man skall bry sig om kvällspressmätningar eller ej är oviktigt. Min lilla undran är om Maud någonsin varit populär i någon annans ögon än sina egna. Det är inte förringning av Maud som person eller kvinna utan i egenskap av hur hon skött sitt ämbete. Hon har valt sin post. Hon fick den. Ingen kan ta ifrån henne den, så näringsminister kan Maud vara tills nästa val. Skulle man vinna valet så finns ju posten kvar, hur bekvämt för Nya Moderaterna är det inte att kunna lägga över ansvaret på Dig Maud.

 

Nej du förlorar inte för att vi lever i ett patriarkat eller i en manlig struktur, utan för att du lämnat noll märken, låtit mer än handlat och gärna speglat dig i glansen av dina manliga kolleger inom alliansen. Det är inte männen som som svikit dig utan väljarna, Maud och kanske har du svikit dig själv.

Jag tror att få vanliga kvinnor har kunnat identifiera sig med dig vare sig nu eller tidigare.

 

Vad har du presterat under dina år? Du ifrågasätter opositionen och tidigare regeringar, men vad har du åtstadskommit. Undrar om det försvunnit så många jobb tidigare som det gjort nu? Hur är det med stödet till din egen familjs företag.

Jag försöker tappert komma på vad du gjort eller uträttat. Du måste hjälpa mig.

 

Feminism Maud, är något annat än det du tolkar det till. Du har väl sällan uttalat dig till stöd för andra kvinnor eller uttalat någon feministisk syn. Jag har inte hört dig uttala dig om den manliga strukturen, patriarkatet etc. Men jag har hört finansministern tala i de termerna. Jag hör att män ställer sig bakom Gudrun Schyman, jag ser att män faktiskt gillar Maria Wetterskog och några gillar även Mona Sahlin. Egna misslyckanden skall inte läggas på könsrollssamhället och det är fult att använda det som en utväg istället för att erkänna sina misstag.

Jag vill minnas att du aldrig lyfte ett ord för Mona Sahlin i samband med den sk tobleroneaffärern, för det var ju också ett utslag av manssamhället.

Ja Maud, män får göra mer fel, fler misstag men problemet är att du inte har gjort misstag du har inte gjort något alls och det kanske är grunden till dina opinionssiffror. Nej nu var jag orättvis, du fick Fredrik Reinfeldt att uttala sig om SAAB affären, det är en bedrift.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s