Ipremmannen dansar dödsdansen för pensionärerna

Om jag får medecin av min läkare får jag veta exakt varför jag får den och måste ta den. Hur lång tid etc. Jag kan vägra om det inte är livsnödvändigt och jag kan be om t.ex viss medecin mot ångest, depressioner sömnbesvär mm. Läkaren kan vägra eller acceptera. Som normal svensk, frisk och inte i händerna på socialtjänsten eller läkarna har jag frihet att välja.

Pensionärer däremot verkar vara den grupp där läkemedelsindustrin vänt sina ögon när det gäller att öka sina kassor. Inom hemtjänsten förvånas jag varje dag över de mängder av tabletter som ligger i dosetter och APO-påsar (färdigförpackade). Men mest förvånas jag över alla alvedon som skall tas morgon middag och kväll, inte en utan två. Själv tar jag alvedon väldigt sparsamt som vid huvudvärk, feber eller vid jobbig förkylning. Det senare när man måste gå till jobbet för att det är för dyrt att vara sjuk.

Jag brukar fråga mina pensionärer om de vet varför de får mellan 10-12 tabletter per dag, ibland ännu fler. De flesta vet inte och de frågar mig som inte heller vet. Jo jag vet att tabletter som ser ut som små hjärtan är nödvändiga men resten kan jag inte förklara. Men det kan inte distriktsjukvården heller. För när en pensionär frågar en sköterska om varför svarar de bara att ”det är läkare som förskrivit dem” jag vet inte. I mitt område har pensionärerna den stora förmånen att få hembesök av läkare (Fruängens bedrövliga vårdcentral). På tio minuter avverkas provtagning, vilket innebär blodtryck och lyssna på hjärtat. Ytterst sällan ges tid till att ställa frågor och få svar på t.ex varför man måste äta tio-tolv tabletter ibland tre gånger om dagen.

Det verkar nästan omöjligt att få vårdcentralen att ta emot de gamla på själva vårdcentralen och när de försöker ringa är det nästan omöjligt att komma fram. Ibland saknas namnet på den läkare som skrivit ut medecinen vilket ytterligare försvårar pensionärernas möjlighet att få svar. En av mina pigga damer, berättar att man tog prover för snart ett år sedan och att hon ätit samma dos av medecin i nästan ett år utan uppföljning.

En av mina söta tanter dog för lite sedan. Blödning i tarmsystemet, hon hade ätit fyra till sex alvedon varje dag. Mot värk, trots alvedonet klagade hon ändå på värk. Ingen läkare hade ens undersökt eller tittat på henne så länge jag gått hos henne. Det kanske  är så djävla illa att om inte pensionärer dör självman skall vi medecinera ihjäl dem. Eller anväds de som försökskaniner eftersom de flesta saknar kraft och ork att ifrågasätta. För många äldre tillhör fortfarande den generation som har en oerhörd respekt för läkaren och hans ordniation. Hur skall  man kunna ifrågasätta när man är rädd för att bli avsnäst eller få en förklaring av en läkare som talar dålig svenska vars förklaring de ändå förstår noll av.

http://intressant.se/

Jag inser att det behövs medecinering mot sjukdomar och krämpor, men borde rimligtvis inte läkarna kontrollera hur de gamla mår när de tar medecinerna. Biverkningar eller som några tycker inget blir bättre. Jag skulle önska att det fanns någon sorts service för gamla som saknar anhöriga som kan tala för dem, som kunde vara deras språkrör inför läkare, biståndshandläggare. Som vågade ställa frågorna och kräva svaren. Men det finns inte. Vem skulle betala den tjänsten! Knappast pensionärerna varav många har de sämsta lönerna i landet och som nu skall få det ännu sämre.

Det finns några få grupper som politikerna kan skita i fullständigt eftersom de inte påverkar valutgången, pensionärer, marginaliserade, Arbetslösa och sjukskrivna. För de gamla dansar Ipremmannen sin gyllene dans i TV-rutan alltid lika glad och rolig. Ta en iprem eller alvedon, det botar allt. Ipremmannen för mig är symboliskt med läkemedelsindustrins cyniska ansikte i en evigt flinande vitblågubbe. Han svarar inte på frågor och han är fullkomligt livsfarlig.

 

 

Ett svar till “Ipremmannen dansar dödsdansen för pensionärerna

  1. De gamla verkar i alla fall ha fått en röst via dig Anne! Fler som arbetar inom vården borde bry sig så mycket som du. Jag har ju själv arbetat inom vården i många år och såg saker som jag idag ångrar att jag inte anmälde. För feg helt enkelt, och rädd om jobbet. Jag kan se en mening i att just du har hamnat inom vården och jag är glad för de gamla som får tas omhand av dig! För övrigt håller jag med dig i ditt ifrågasättande av Alvedon dag ut o dag in. Och att ingen verkar ha nån koll på medicineringen. Skrämmande! / Ewa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s