Knullad av sin fostermamma…

Rubriken är bland de grövre jag vet. Men till skillnad från många plattityder så handlar det om ett verkligt fall eller inte bara ett utan ett av många. Det handlar om pojkar som utsatts för sexuella övergrepp i fosterhem och på institutioner, idag vuxna män som bär på den eviga skulden och ångesten.

I dag presenterar Maria Larsson delrapporten om Vanvård inom den svenska barn- och socialvården i SVerige. Ca 400 fall redovisas, detta är dock bara toppen på ett isberg. I min mailbox ramlar det in mail från personer som inte ens vetat om eller orkat ta kontakt med utredningen. En av dem var pojken som utsattes för sexuella övergrepp som barn i sitt fosterhem. I åtta år har han sökt hjälp bla inom psykiatrin, men fallet är inte tillräckligt för att han skall få den terapi som behövs. Åtta år av hans yrkesverksamma liv har gått åt skogen. Familjen mår dåligt. Nu tvingas nämnda person lämna A-kassan han är inte sjuk, sjuk i själen räknas inte. Hur många skall ta livet av sig i spåren av försäkringskassans regida hållning i vad som är sjukdom. Givetvis kommer Försäkringskassan att hävda man skött ärendena engligt regelboken, ja det är ju regelboken som är fel. Politikernas beslut handlar inte om människor utan om teknikaliteter.

Det är svårt att se om människor mår dåligt som utåt ser friska ut. Jag hör ofta du som är så fräsch, har så fina barn etc…inte behöver väl du bekymra dig. Nej ont i själen syns inte, vi är många som utåt ser just friska ut. Men måendet på insidan syns inte och det står inte utsatt för sexuella övergrepp i barnåren i sitt fosterhem, på barnhemmet eller institutionen. Det finns inga Kainmärken i pannorna på de män som varit utsatta. Men ibland kallar vi dem pedofiler och sexförbrytare för en del av de utsatta blir ocksä förövare. Förövare kanske man blir när ingen lyssnar, när ingen tror och vuxenvärlden sviker. Jag försvarar inte övergrepp på barn, men det kan finnas en historia också hos förövaren.

Det fall jag tar upp handlar dock inte om att han eller de blivit förövare, men de hänger på randen till självmord. De bär på skulden och skammen och de betraktas inte om tillräckligt sjuka i vuxen ålder för att få åtnjuta terapi. Ja kan man betala själv, men hur många kan det.

Maria Larsson vet och förstår säkert detta. Jag brukar säga att Maria Larsson säkerligen vill väl, men hennes partiallianser MODERATER, CENTER OCH FOLKPARTIET har inte så stor empati på ledningsnivå att man uttalar sitt stöd för Maria Larssons arbete. Lite orätt det finns motioner i riksdagen från både vänstern och folkpariet samt MP men det är inte de sk statsbärande politikerna, som Reinfeldt, Olofsson och Björklund. Förståelsen måste komma från regeringens innersta och det är Reinfeldt som måste be om ursäkt och om inget kommer nu, måste Mona Sahlin axla ansvaret och det har hon redan lovat.

Det har varit många turer kring vanvårdsutredningen, de har inte rätt att hantera ansvars- och skuldfrågan eller kraven på ekonomisk ersättning. Men det är nästa steg det måste komma idag vi måste få upprättelse nu så att de som är gamla och snart döda också för njuta en stund av respekt och erkännas som grupp och människa. Regeringen och samhället får inte svika den här gruppen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s