Mediasveket mot vanvården

de När deltagarna i vanvårdsutredningens första del 404 stycken fick inbjudan till presskonferensen på Rosenbad, var det först meningen att den gruppen skulle sitta i ett eget rum och se konferensen från länk. Detta för att det skulle bli så oerhört många journalister och att arrangörerna var oroliga vanvårdsgruppen skulle ta över.

Nu flyttades hela projektet in i stora salen med gott om plats, men mediauppbådet lyste men sin frånvaro. Den svartaste och största sociala skandalen och brottet mot barn i Sverige samlade TT, SVD, SVT och TV 4. Resten var några få ur vanvårdsgruppen, ev politiker, departementsfolk men knappast något pressuppbåd. Det kan inte Maria Larsson belastas för, hon styr inte Media. Jordbävningen på Haiti med 100 000 minst, döda överskuggar av givna skäl men Aftonbladet toppar sedan sin nätbilaga med Astrid Lindgrens barn sedan följer diverse rubriker om nöjen kändisar och pedofiler på Facebook. Expressen förutom Haitijordbävningen toppade med Lets dance och SÄPO mannen som våldtog en flicka.

Man undrar hur två av de stora kvällstidningarna tänker när de utger sig för att vara de svagas röst i samhället och man undrar hur hade det sett ut med anmälningar till Vanvårdsutredningen om både Expressen och Aftonbladet skrivit om utredningen innan den stängdes första februari förra året. Troligen skulle det varit det dubbla som fått berätta sin historia.

När media hanterar vanvårdsfrågan blir det ur en spektakulär och personfixerad bild. Offer för vanvården visar upp var brotten begåtts, samma historier fast med olika människor. Vanvården handlar om så mycket mer än enskilda berättelser, det handlar om ett kollektivt mående. Om människor som ser relativt oförstörda ut som innåt bär på sorg och vanmakt, skam och skuld. Det handlar om sexuella övergrepp in mass där mer än hälften av kvinnorna utsatts för sexuella övergrepp som barn och ytterligare något hundratal pojkar som skadats på samma sätt. Det är sett ur statestik ett av de största sexuella övergreppen i Svensk historia som samlas i en utredning som tar totalt fem år att klara av. En stor grupp har varit barnslavar, vägrats skolgång etc vilket torde göra gruppen vanvårdade till socialhistoriens största brott mot barn.

De här människorna har trots allt lyckats skaffa barn och många har levt utåt sett ett vad ni tycker normalt liv. Sorgen och skammen lyser inte i pannan men den brinner i själen. Men flerar ur gruppen har inte orkat ett normalt arbetsliv, sorgen skammen och skulden finns kvar och man får ingen hjälp. De här medmänniskorna borde få sakkunnig hjälp, terapi och stöd från samhället istället kastas de ut från Försäkringskassan till en sk öppna arbetsmarknaden. Maria Larsson varför får inte den här gruppen möjiighet till terapi nu utan att behöva bli bedömda av landstingsbyråkrater som måste veta varför man söker terapi. De kommer aldrig att förstå och den här gruppen kommer snart att vara tillbaks som föremål för Försäkringskassan.

Nej Maria Larsson skall tillsätta en utredning om hur vanvården skall se ut…och ni tycker vi vunnit en seger. Media intervjuar skrikande och svärande representanter för den sk vanvårdsgruppen. Den ena hemska historien efter den andra presenteras men analys, saklighet och sammahang lyser med sin frånvaro för dit når inte media. De orkar inte diskutera frågan sakligt och utifrån helheterna utan väljer den enkla vägen personliga öden, lite svordomar, spekatakulära utspel. Vanvårdsfrågan är viktigare än så. Det handlar om varsamhet om gårdagens människor och dagens. Om kärlek och empati, värme men förenat med djup. Nu har många tårar runnit efter att man läst delrapporten, spara några till slutrapporten den kommer att se lika dan ut. Men vi vill ha handling nu, vi vill ha handling och inte utredningar. Vi vill att politikerna lyssnar på oss och tar till sig vår erfarenhet och kunskap.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 svar till “Mediasveket mot vanvården

  1. Jag kan bara hoppas analyserna kommer. Och terapin och ersättningen. Vi var där också från Socionomen, Socialpolitik, Intra och Dagens Samhälle. Jag ville skriva redan i somras när Göran Johansson hade ett pm med i Barnskyddsutredningen men då hittade jag ingen intresserad.

  2. Min kommentar skulle inte vara anonym, vet inte vad jag gjorde för fel.Anna Fredrikssonwww.ordomening.blogspot.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s