Vanvården får inte graderas i kronor och ören

I Morgan Johanssons i stort mycket välskrivna artikel på NM 16 jan skriver han att ersättning bör utgå till dem som farit mest illa inom vanvården. Detta är ett slag i ansiktet mot en stor grupp där skadorna och biverkningar från barndomen påverkat inte bara vanvårdsgruppen utan även barn och barnbarn.Vanvården handlar inte bara om enskilda öden vilket är grymt nog utan också om helheten och den samlade bilden av vad som händer med barn när de tas ifrån sin identitet, tillhörighet och förringas till noll.

Jag pratade med en man som ringde mig nån tid efter det att delrapporten om vanvård presenterats. Han sa att han inte kände igen de grymma bilderna från människor som varit placerad och att hans barnhem varit ett för tiden bra sådant. Vartefter vi pratade kom mer och mer fram om ett liv där tilliten fortfarandr trots vuxenålder saknas, svårigheten att knyta an till kvinnor och hans rädsla för att förlora sina familj. Halvsyskon som han inte vet var finns. Misstro mot myndigheter och precis som jag oerhört mycket yngre mentalt än biologiskt. Han ställde också frågan om varför han inte fick bli adopterad för att därmed fått identitet och tillhörighet. Här kan ju alla säga att så är det för mig också och jag har inte växt upp på barnhem. I så fall har förekommit dysfunktionella situationer som bidragit till det vilket är lika illa.

Skadorna för den stora gruppen vanvårdade handlar inte om att alla är marginaliserade, bostadslösa, missbrukare. Det finns hög utbildade akademiker jag doktorander, skådespelare, musiker, författare, konstnärer, företagsledare inom gruppen vanvårdade. Det finns kvinnor med karriär liksom kvinnor som förlorat allt. Det finns människor där den sociala barnvården i generationer separerat inom samma släkt. Ett fall som jag vet är det sex eller sju generationer som varit föremål för omhändertaganden.

window.Fusion.space(”Rektangel”);

 

Att den ena gruppen eller den andra skulle vara mer eller mindre skadade är att gradera trauman och svårigheter som gruppen lever i och med. Den som idag anses ha lyckats har haft en lång väg för att nå dit, det har inte varit gratis. En välskolad person har samma bottenlösa sorg som den marginaliserade. Jag har träffat kvinnor som varit omhändertagna som barn som idag förlorat sina barn. Utan förståelse eller stöd från samhället för den bakgrund och den historia de bär med sig. För den här gruppen kvinnor blir det dubbelt straff och dubbelt svek eftersom socialvården återigen sviker gruppen vanvårdade. Det finns kvinnor som utåt sett lever ett perfekt liv med till synes perfekta familjförhållanden, som klarar sig så länge de kan kontrollera tillvaron. Deras barn måste till varje pris lyckas, det måste vara exemplariskt i hemmet. Det får inte finnas något som skvallrar om det förflutna eller som kan röja deras historia. De lever i en historielöshet och förnekelse.

Det är ingen tillfällighet att åldern är hög i gruppen intervjuade. I de flesta fall jag själv mött och i mitt eget har vi hunnit bli närmare 40-45 och uppåt innan historien hinner ifatt oss. Den förnekelse eller glömska vi haft glider undan. Vi börjar ställa frågor om varför vissa sociala sammanhang inte fungerar. Varför vi plötsligt får huvudvärk, mardrömmar, tappar intresset för livet omkring oss, flyr med vinglaset, flyr från äktenskap och relationer. När vi börjar se mönstren i våra liv från barndomen kommer också kopplingarna till våra historia våra barndom. Det är då hjälpen behövs och ett samhälle som kan möta oss och våra behov. En av mina mailkontakter berättar om sexuella övergrepp i fosterhemmet. En man vars fostermamma utsatte honom för sexuella övergrepp. För några år sedan gav han upp, orkade inte jobba. Blev sjukskriven bad om hjälp. Vuxenpsykiatrin ansåg honom inte i behov av hjälp. Nu tillhör han den stora grupp som utförsäkras men han orkar inte jobba.

Christina Doctare är expert på Posttraumatisk stress, hon säger att det kan drabba också den här gruppen. Och det gör det. Barn som utsätts för kränkningar använder sina första delar av livet till att överleva och överlevarfasen tar oerhört lång och mycket tid i anspråk. Det är ett av skälen till att äldre såväl kvinnor som män idag sökt sig till utredningen liksom allt fler vågar träda fram och berätta vi var också där – men det var inte vårt fel.

Morgan Johansson gör vår kamp en otjänst genom att gradera våra skador och vår utsatthet, vilket också går stick i stäv mot kommentarerna i delbetänkandet från utredningsgruppen. De var enligt grunddirektiven skrivna av Morgan Johansson förbjudna att beröra ekonomisk kompensation. Men den debatten finns trots allt med eftersom det finns redogörelser från både Norge och Irland. Morgan Johansson gör oss en otjänst genom att göra partipolitik av detta och spela ut Maria Larsson mot vanvårdsgruppen. När det gäller den sociala vanvården historiskt finns inte ett skyldigt parti eller skyldig instans, det handlar om ett samverkande samhälle där flertalet kommuner i Sverige trots allt styrdes av kyrkan och borgare med en människosyn som nedgraderade fosterbarn till nollpunkten. Bristen låg i att Staten inte tog sitt tillsynsansvar för den här gruppen.

När Morgan Johansson hänvisar till att han bett oss om ursäkt är det samma ord som Maria Larsson använde vid presskonferensen. Vi vill inte ha en fackminister som i en passus ber om ursäkt, vi vill ha den framförd med samma dignitet och värdefullhet som skedde i Norge och i Australien. Och ursäkten skall komma från landets regering och riksdag. I det här fallet är det Fredrik Reinfeldt eller ev statsminister i en ny regering.

En ekonomisk kompensation skall omfatta hela vanvårdsgruppen inte bara de 1000 intevjuade (vittnesmålen) den skall inte gradera vem som är mest eller minst skadad.  Samhället bör via forskning förebygga och förbereda för nästa grupp av människor om ca 20 år som kanske inte kräver upprättelse som vi gör men som kommer att behöva vård och hjälp när deras minnen och historia som omhändertagna hinner i kapp dem.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s