Till: Moderaterna "Lättsjuk kränker vanvårdade ännu mer"

Det verkar lovande att de RödGröna skall reformera sjukförsäkringen så att människor får hjälp och inte bara kastas ut. Att ge långtidssjukskrivna hjälp och stöd tillbaks till arbetsmarknaden är viktigt, men det måste ske med fokus på människan. Människan innebär att ockå se att det under ytan finns sk sjukdomar som vi normalt inte klassificerar som sjukdom, t.ex ont i själen.

Inom gruppen Vanvårdade varav 404:as intervjuer redovisas i delrapporten Vanvård inom social barnavård under 1900-talet (SOU 2009:99) var 47 procent vid intervjutillfället sjukskrivna eller hade förtidspension. Deras sjukdomar är inte alltid synliga, trauman från barndomen är inte skrivet i pannan, utan ligger som tickande bomb i själen. En stor grupp har arbetat hela livet av de intervjuade och bara 16 procent har haft missbruksproblem. Flera av intervjupersonerna är födda kring slutet av 40- början på 50-talet vilket innebär att deras akuta situation troligen uppstått kring 40 års åldern.

Skulle vi djupintervjua gruppen sjuk- och förtidspensionärer skulle vi få fram allt från kroppsliga problem till psykiska. De är antingen sjuksjuka eller lätsjuka. De senare är gruppen med psykiska och psykosociala funktionshinder.  Den fysiska sjukdomsbilden är troligen lika förbunden med den psykiska som tvärtom. Den här gruppen kastas nu ut från försäkringskassan och försörjningsmöjligheter. De skall provas mot hela arbetsmarknaden, mao få svaret, att tack för din ansökan, men jobbet är redan tillsatt eller ”vi har valt att intervjua andra sökanden”. Detta i kombination med en ständig bild av att inte duga, aldrig dugt, aldrig varit synliggjord etc,  blir en dubbel bestraffning och ytterligare kränkning mot gruppen vanvårdade inom den sociala barnavården.

För gruppen som farit illa av hanteringen i sin bardom hjälper inte den öppna arbetsmarknaden, inga insatser från Arbetsförmedlingen eller kränkade och empatibristande handlingar från politikerna. De behöver tillträde till behandling och vård. Inte vård för psykosomatiska sjukdomar utan för den psykiska stress man lever under. Jag får dagligen mail och samtal från människor ur gruppen som inte får tillträde till psykiatrin för att det sitter byråkrater som avgör vem som skall ha rätten till terapi och samtal. I bästa fall hamnar personerna hos en kurator som skall avgöra, men innan dess måste husläkaren skriva en remiss.

En omänsklig väg och omväg för en grupp där det redan är så gott som klart att man behöver samtal och terapi för att hitta vägen tillbaks. 10-15 års kränkningar i barndomen är inget som sparkas undan med att man ändrar en lag. De var illa utsatta innan ändringarna men har det än värre idag. Gruppen vanvårdade borde ha öppen rätt till psykiatrin, till experter som kan hantera frågor som män vilka utsattes för sexuella övergrepp som barn, män som anlitats som barnslavar i barndomen, kvinnor som utnyttjats, degraderats och trampats på i de år som är avgörande för hur vuxenlivet blir.

Skall den här gruppen kunna fungera på arbetsmarknaden är det ett måste att öppna vuxenpsyks dörrar, ge experthjälp parallellt med att man söker arbete. Eller ännu hellre en längre period av behandling innan man tar steget mot marknaden. Jag förväntar mig inte att Moderaterna, Centern och Folkpartiet har några större ömma känslor för den här gruppen eftersom man överhuvudtaget inte kommenterat vanvårdsutredningen och dess skrämmande berättelser. Därav kan man ju inte kräva att Christina Husmark Perhsson skulle ha någon förståelse för detta. För henne är gruppen bara ett problem som skall vältras över på andra instanster. Exakt så som de blivit behandlade en stor del av sitt liv.

Jag hoppas att de RödGröna har en mer öppen syn också på de här grupperna och inser att sjukvården måste ge alla resurser som finns för att stötta och hjälpa gruppen vanvårdade. Det skall inte behövas stå i kö till landstinget, remisstvång från husläkare eller att en tjänsteman skall höra min historia innan jag får veta om jag har rätt till hjälp eller ej. Staten och samhället är skyldiga gruppen Vanvårdade så mycket, vilket innebär att sjukvården borde vara en självklarhet.

Alla sk vanvårdade märks inte i tidningar eller intervjuer, många lever ett undandraget liv fortfarande av rädsla för att minnas eller våga prata om det. Om vi öppnar psykiatrin inom landstinget  samt ger möjlighet till privata terapier skulle en stor grupp kunna bli precis så arbetsdugliga som politikerna önskar. Samtliga insatser skulle rymmas inom ramen för högkostnadsskyddet i annat fall kommer många att exkluderas på grund av ekonomin. Min yttersta dröm är att de kunde få fri tillgång till hjälp, men det är väl en omöjlighet.

 

 

 

 

2 svar till “Till: Moderaterna "Lättsjuk kränker vanvårdade ännu mer"

  1. Ont i sjlen klassificeras dagligen det går under psykiska diagnoser. Den blir fin den rödgröna reformen och vem betalar den tro.? Pensionärer, de som äger sitt boende(eller vars bank äger det) hundägare eller småföretagare. . . . . och den ljusnande framtid är vår????????

  2. Vem betalar dem som inte orkar eller kan jobba, det är sak samma. Vi löser inte problem genom att byta huvudman. Vanvårdsgruppens problem klassas inte ens som ont i själen. jag antar att du aldrig haft problem i barndomen eller vandrat runt inom socialtjänsten därav att du inte förstår. jag tror inte de RödGröna låter pensionärer betala men jag tror heller inte att de lånar pengar för att sänka skatterna för den grupp som redan har allt. Samhället behöver solidaritet och inte bara egoister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s