Hjärta hos borgliga men inte hos Alliansen

Börje Hörnlunds inlägg om Reinfeldts och hans regeringskamraters inhumanistiska linje får mig att tro att det finns en annan sorts borglighet än den som vi ser i Sverige idag. i somras lyssnade jag på Bengt Westerberg i en diskussion på Almedalsveckan och kunde i den stunden helt instämma med hans synpunkter. Det gällde kritiken mot pensionärers villkor och socialtjänsten brist på lyhördhet och flexibilitet.

Maud Olofsson torde ha lång väg kvar till Börje Hörnlunds synpunkter på hur de Alliansen idag hanterar det som skall minska utanförskapet. Det är också ett långt steg mellan de två trots att de tillhör samma parti. Det är väl rimligt att arbetsgivare hellre tar friska och unga än gamla och sjuka till arbetskraft. Men det tragiska är att Alliansen ger arbetsgivare som anställer sk sekunda arbetskraft förmåner i form av sänkta arbetsgivaravgifter, indirekt statligt stöd. De kan också betala lägre lön eller lägsta lön till gruppen sjuka. Jag tillhör gruppen arbetslösa men som har turen att kunna jobba som timmis inom hemtjänsten tio kvällar i månaden. För detta straffas jag efter 75 dagar med att förlora ersättning från A-kassan. Två arbetade kvällar innebär tre obetalda dagar.

Alliansen anser att man skall vara arbetslös och ser troligen några timmars arbete som ett sätt att profitera på den enorma ersättningen av 650 kr per dag. De exempel som Börje Hörnlund lyfter fram är väl snarare vardag än undantag i en borglig arbetsmarknadspolitik, dessutom vill ju hans partivänner säljera ut Arbetsförmedlingen till privata intressenter och införa en arbetsmarknadspeng. Det innebär att Staten frånsäger sig ansvaret för en fungerande arbetsmarknad. Privata företag t.ex bemanningspooler etc tar över och får del av skattepengar till sina redan höga vinster genom att sälja arbetskraft. Människor skall välja den förmedling som ger bäst möjligheter, säger centern och hur vet vi det. Skall vi springa runt. titta på reklam i de komersiella kanalerna eller luras av fyrfärgsbroschyrer om varje förmedlings förträfflighet.

Ett samhälle som inte är berett att ta ansvar för sina människor är ett avhumaniserat samhälle, där pengar och vinstmaximering blir liktydigt med att sälja och köpa människor. En form av legal trafficing sanktionerad av regeringen. Vi kommer att få en arbetsmarknad där förmedlingar hellre vill ha attraktiv arbetskraft som är lätt att placera ut och där förlorarna lämnas därhän.

Utanförskapet i vårt samhälle ökar och då ser jag hur klassamhället växer fram i en ny tappning. De med fasta jobb, höga inkomster och låga skatter ställs mot svaga, sjuka och marginaliserade grupper. I princip de grupper som inte är betydelsefulla i ett val eftersom de inte har något att sätta emot. Reinfeldt är kallhamrad och cynisk, som överlåter yxan och bödelsskapet till sina alliansvänner, det är priset för att få regera i en borglig regering.

 

 

 

3 svar till “Hjärta hos borgliga men inte hos Alliansen

  1. Summasummarum

    Jag kan inte tycka särskilt synd om de borgare som idag reagerar mot högeralliansens klasspolitik. de har faktiskt rösta för den…

  2. nej jag tycker inte synd om dem, jag tror att många borgare aldrig kunde föreställa sig den förändring som skulle bli under deras mandatperiod. Och inom Centern är det känt att det finns kritik mot Maud Olofsson, men troligen inte tillräckligt stark för att få bort henne.

  3. Det kan tom kallas frihet…B Westerberg har alltid varit mer liberal än vad dagens förmågor synes vara. Det var kanske därför han inte blev kvar i verksamheten, han passade helt enkelt inte den planerade utvecklingen. Klyftan har bara ett syfte att skrämma alla till lydnad, det finns för arbetaren snart inga rättigheter kvar.I det nu rådande systemet där allt mer tjänster upphandlas på kort tid för att snart växla till en annan entreprenör lämnar faktiskt över det egentliga ansvaret och godtycket till arbetsgivarna. De kan anställa vem de vill till vilka löner som helst. Vi har väl avhänt oss kontrollen över utvecklingen åt EU.Reinfeldts fru ville han skulle ses som en landsfader! Undrar vad hon menade med det och hur det skulle gå till?Hälsar nenne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s