Stöd till Haiti och världens folk en hjärtefråga

I dag avbröts sökande efter levande i rasmassorna i bla Port au Prince. 123 000 tros vara döda, något hundratal har räddats. Flera tusen barn saknar sina föräldrar eller anhöriga, fadderfamiljer, blivande adoptivfamiljer har kanske förlorat just sitt barn. När man ser bilderna från huvudstaden i ett land som redan innan var så desarmerat och korrumperat, fattigt och slitet undrar jag hur det någonsin kan resa sig något ur rasmassorna.

Har sett Insamlingsgalan från LA på TV både llife och i efterhand. Det slår mig att man kan tycka vad man vill om USA men när det gäller är det kort tid mellan beslut och handling. Jag blir imponerad, glad över att några av världens främsta artister i England och USA ställer upp utan en krona. Att TV bolagen ställer in reklamen och att kostnaderna läggs långt under det vanliga för denna världssändning.

En ung reporter i Expressen fick det dock till världens största TV broadcasting i sådan mening att den sändes både i Europa och USA, jag vill då påminna om att  Live Aid var en välgörenhetskonsert (eller egentligen två) som ägde rum den 13 juli 1985. Tillställningen organiserades av Bob Geldof, sångare i Boomtown Rats och Ultravox-sångaren Midge Ure för att samla in pengar till svältkatastrofen i Etiopien. De två konserterna, en på Wembley Stadium i London (med en publik på cirka 72 000) och en på JFK Stadium i Philadelphia (publik runt 90 000 personer), sändes live över satellit och sågs av uppemot en och en halv miljard tittare. Därutöver fanns några mindre scener runt om i världen. Artisterna och grupperna som ställde upp gratis var många av den tidens mest populära och mest tongivande artister och grupper.

Det var första gången som man samsände ett projekt via satelit i världen, senast var Nelson Mandelas 80 årsdag som sändes också den via satelite jorden över.

Det är inte storleken i arrangemang som räknas utan vad man kan prestera snabbt när man väl bestämmer sig och när TV bolag komersiella som public service hittar en gemensam nämnare. Jag kan tycka att svenska musiker ligger i lä och att svenska TV kanaler profiterar på sina galor. Om man nu verklgen menar något så borde ju också kända svenska musiker ställa upp gratis, TV bolagen minimera kostnaderna för sändningar så att mesta möjliga pengar går till ändamålen.  Public Service TV som många gnäller över leder i mina ögon när det gäller att finnas på plats i samarbete och där komersiella eller annonsintäkter inte är avgörande. TV 4 kör sina galor, från svältande barn kopplas vi till reklamen för en ny lyxbil, tandcreme, hur vi blir vackra. Jag har svårt att se seriositeten i ett sådant sammanhang.

Men jag kanske är gnällig och småsint. Men jag tror inte det, http://www.playingforchange.com/ är ett av mina absoluta hjärteprojekt när det gäller hjälp till andra länder. Länder som Israel, Libanon, Africa, USA, Australien, Island mfl finns med. Jag ser internets otroliga möjlighet att koppla ihop musiker över hela världen men Sverige som har en mängd duktiga sk gatumusikanter, socialt medvetna musiker finns inte med, för Playing for change ger inga gager, men det ger hopp och stöd till barn och ungdomar i utvecklingsländerna.

Nelson Mandelas födelsedag som firas varje år via http://www.46664.com/Home.aspx visades i SVT när Nelson Mandela fyllde 90. Men 46664 genomförs varje år och 2010 i Barcelona. Vill också berätta att även där framträder världens främsta artister utan anspråk på gage. Kan inte artister i Sverige ta initiativ och ställa krav på TV vid sändningar. Tja detta är mina käpphästar, men det engagemang jag såg från amerikanska skådespelare, artister fred/lördag tycker jag var stort.

För resten jag är glad över att bo i Sverige och att vi aldrig drabbas av naturkatastrofer på det sättet.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s