centern 100 år av hemlöshet

Var och såg jubileumsfilmen om Centern 100 år.  http://kulturbloggen.com/?p=17066 Ett centerparti som historiskt gått från ingenstans men till den yttre högern vid två tillfällen. På 30 – talet hade partiet inskrivet i sitt partiprogram att man vill bevara den svenska folkstammen mot invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar. Man hade också en högerpolitik som låg långt till höger om dåvarade Högerpartiet. Under Fälldins ledning bröts samarbetet med Socialdemokraterna och partiet placerade sig i en mitten-högerfåra.

Idag är Centern tillbaks till Högerhöger, under Maud Olofssons ledning. ”Partiet har strävat efter att etablera sig i mitten av svensk politik och samarbetat med partier både till höger och vänster, Men med Maud Olofsson som partiledare har Centerpartiet åter tydligt positionerat sig som ”icke-socialistiskt” och ser Socialdemokraterna som huvudfiende.”

Men Centern är som katten med sju liv. Centern överlever inte för att de har så mycket att komma med, utan som en form av missnöjesparti som samlar upp allt från socialkonservativa till traditionalister och vilsegångna får.  Visserligen finns ett missnöje med partiet ute bland medlemmarna, men kritiken slår partiledningen ifrån sig med hänvisning till att kritikerna lever i det förgångna. Hur deseparata ledningen är visar väl uppgörelsen om kärnkraften – den fråga som Fälldin inte ville dagtinga med blev exakt motsatsen av Maud Olofsson. I filmen undviker Fälldin kritiken mot Maud Olofsson, men hans inställning till kärkraftsfrågan torde vara densamma idag som då. Centern har för länge sedan lämna landsbygdens folk, den grupp som startade partiet för att stärka lantarbetarnas och småböndernas villkor. Istället vill man bli ett stadsparti,  därav alla kompromisser och övergivande av sina gamla ideer. Landsbygden krymper och även om vi inte har så många småbönder eller lantarbetare kvar så är landsbygden det geografiska område som står utanför partiernas diskussioner. Maud Olofsson kommer inte att bli den samlande kraften utan kommer att slåss på samma ringhörna som Moderater, FP och KD alltså i städer och större tätorter.

Men dessvärre tror jag att Centern överlever och tar sin in i riksdagen. Det har spekulerats om gemensamma vallistor under beteckningen Alliansen, där kan Centern åka snålskjuts på moderata framgångar utan att behöva stå för någon egen politik och fortsätta att vara ett lydigt verktyg till moderaterna.

Centern firar 100 år 2010 men av det som var grunden till partiet finns bara en allt mer krympande landsbygd och ett parti utan ideologisk övertygelse. Men överlever gör de…tyvärr. Det är med C som med V i slutänden röstar människor för att ska skall hålla sig kvar i riksdagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett svar till “centern 100 år av hemlöshet

  1. fast den här gånger är det ju 2 partier som behöver stödröstas fram både KD och centern ligger farligt nära gränsen. det kan ju bli spännande, fast de håller sig nog kvar på något underligt sätt….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s