SD i gott sällskap inför valet

MC gängen troligen bland de mest kriminella nätverken i Sverige startar parti, Frihetspartiet http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6530376.ab. På deras program står bla kastrering av pedofiler samt kamp för den lilla och förtrampade människan. Partiet har fått ihop de 1 500 röster som behövs för att registrera sig som parti. Två ur styrelsen kommer från Hells Angels.

Frihetspartiet vill minska antalet poliser, avskaffa straff för eget bruk av narkotika, elpistoler för kvinnor ur försvarssyfte vid överfall och våldsbrott. Nu kan vi raljera över bildandet av det här partiet, men trots allt finns en stor grupp dysfunktionella och marginaliserade människor som inte har någon hemvist i det sociala samhället vars problem delvis finns inom ramen för Frihetspartiet. Det är troligen människor som normalt inte röstar till följd av utanförskap som skulle kunna välja det här alternativet. En stor grupp människor tycker att polisen förföljer och orättfärdigt behandlar medborgare illa, en stor grupp tycker att det skall vara okej att inneha narkotika för eget bruk och en otroligt stor grupp tycker att pedofiler inte bara skall kastreras utan helst avrättas tillsammans med våldtäktsmän.

Ytterligare ett parti kommer troligen att slåss om årets väljera, Spritpartiet, som startats av nyktra alkoholister. Man vill inte förbjuda alkoholen men vlll att människor som dricker skall göra det med sans och förnuft.  Spritpartiet kommer troligen att locka grupper som tror att man uppmuntrar till hög alkoholkonsumtion, men syftet är det motsatta att minska drickandet.

Inget av partierna lär komma över den procentgräns som krävs för att äntra riksdagsstolarna, men de är signifikativa för de etablerade partiernas brist på att inte vara lyhörda inför den lilla människan och deras synpunkter. Jag menar inte att vi skall avkriminalisera narkotikabruket, men generellt tar man upp sådana frågor som inte diskuteras i valrörelsen. Om det vore lättare för människor som misshandlas av polis och vakter att få rätt i domstolarna skulle Frihetspartiet falla åtminstone på en punkt. Men i ett samhället där uniform är detsamma som att alla medborgare har fel utom polis och vakter finns alltid risken att någon utnyttjar situationen.

Alkoholfrågan är en het potatis till och med för KD, vars profil är nykterhet. Det hindrar inte Maria Larsson som är folkhälsominister att utöka alkoholtillstånden och slå fast att det är okej att servera sprit till klockan 05.00. Detta gör man trots att ungdomsdrickandet är alarmerande högt och trots att 300 000 människor DRABBAS av någon anhörigs drickande, främst barn. Det är fegt och lågt att inget parti vill ta alkoholfrågan på allvar, att inte våga gå emot spritlobbyn och de krafter som tjänar pengar på barns lidande. Vi liberaliserar alkoholen allt mer, medan man ute i Europa och tom i Danmark diskuterar restriktioner. Spritpartiet vill kanske i högre grad väcka frågor och diskussioner än på allvar släppa spriten fri, men att vi skall behöva ett parti för att väcka debatten visar hur lite alkoholfrågan betyder egentligen.

Vare sig Frihetspartiet eller Spritpartiet är någon enstaka företeelse, tvärtom kommer det att växa upp en mängd märkliga partier som tar frågor där de små människornas tankar finns. FI bildades för att väcka jämställdhetsfrågan på allvar, de drog inte några större väljare vid förra valet. Men Gudrun Schyman är en god ambassadör för kvinnofrågor och får troligen några fler röster vid årets val.

Vill de etablerade partierna slippa konkurrens från små enfrågepartier, ev förlora en och annan väljare till de nya grupperingarna kanske man måste lyssna lite mer lyhört på vad som ligger nära i människors vardag. Jag är övertygad att ett parti som tar upp A-kassan och sjukförsäkringen skulle locka mer väljare än både Frihetspartiet och Spritpartiet, missnöjespartier fyller tomrum när de stora jättar inte lyssnar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s