Bäst eller Sämst Herr Reinfeldt

Sverige har klarat krisen bäst i hela Europa, säger Fredrik Reinfeldt så fort han kommer åt. Han flankeras ibland av Anders Borg som i princip säger samma sak. Å andra sidan kan vi läsa idag i AB att vi är bland de sämsta i OECD-ligans, Välståndsligan, bara Irland och Island ligger efter. Ekot påpekar att statistiken från OECD revideras ofta, så det kan se annorlunda ut i senare upplagor.

Men trots detta är det intressant att Sverige ligger efter länder som USA, Österike samt Australien ligger så långt framme. 2007 hade vi i Sverige en levnadsstandard som var 11 procent högre än det normala för OECD medan vi 2009 hade tappat fyra procent. När Regeringen pratar om att Sverige klarat sig bra lyfter man fram att en hög andel av befolkningen är i jobb och att vi trots krisen ökat sysselsättningen. Men den mattematiken är nog regeringen ensam om (Björklund behöver skicka dem på mattekurs) om man tittar på hur det ser ut egentligen när det gäller sysselsättningen, rent logiskt får jag det till att om fler är procentuellt arbetslösa så kan väl inte andelen sysselsatta vara högre. Men kanske är det så att jag är för obildad för att förstå Alliansens förklaringar.

 

Det fria ordet får sig en törn vid Lunds Universitet, där skall ledningen bestämma hur studenterna får blogga. Anledningen är att bloggningen inte får vara stötande, vilket omfattar politik och religion. Minns att någon sa till mig att Universiteten är debattens högborg där man får utrymme till diskussioner och intellektuell stimulans. Men i dagens syn på bildning är ju högskolor och universitet en form av snabbköp i kunskap, svårt in snabbt ut. Självklart kan inte studenter ägna sig åt något så obilande som politisk bloggning.

Läser att Jan Björklund vill införa lågstadielärarutbildningen.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén,  uppskattar att utbildningen blir ett år längre och att kraven på matematik- och svenskkunskaper blir tydligare. Däremot är hon kritisk mot att specialiseringen försvinner. Lågstadielärarna ska undervisa i elva ämnen, det blir för lite ämneskunskaper i för många ämnen.

Centern kämpar vidare, nu ska även IT-support omfattas av hushållsnära tjänster om Centern får bestämma, eller Maud Olofsson rättare sagt. Kanske är det den branch som hon själv skall starta i efter sin politiska karriär. Maud Olofsson säger att hon nog blir egen företagare. Maud får mycket publicitet i dessa dagar, det gäller att förbättre opinionssifforna med benäget bistånd från den borgliga pressen.

Mer om Centern

Högbergs tankar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s