Stockholm Stad kränker vanvårdsgruppens erfarenheter

Den 11 februari  beslutar Stockholms Stad om de skall bevilja pengar till projekt,  EnRöst ett mentorsprojekt för ungdomar. Tjänstemännen föreslår avslag eftersom fd vanvårdade inte anses kunniga, motivationen är följande ” Förvaltningens synpunkter och förslag Förvaltningen ser positivt på projektet idén En röst inom föreningens Samhällets styvbarn i Stockholm. Dock anser förvaltningen att projektet i sitt nuvarande läge är av ett nationellt intresse samt kräver en professionell organisering då målgruppen är utsatta barn och ungdomar”.

Stockholm Stad har en kränkande syn på människor som varit omhändertagna inom den svenska barn- och ungdomsvården, då man inte anser att människor med den bakgrunden kan stötta och hjäpa unga människor i samma situation som vi befann oss i som unga.

Linn Ljunglöf vilken jag personligen träffade i anslutning till projektets presentation, sa då inget om kravet på ”professionell” formell kunskap. Däremot reagerade hon på att i projektet finns en del om juridisk möjlighet för de ungdomar som vill ha hjälp att kontrollera sina papper kring omhändertaganden och placeringar. En juridisk inblandning skulle skapa konflikt mellan socialarbetare och ungdomar. Jag tror att Stockholm Stad hänvisar till professionella krav för att man är rädd för att det startas en verksamhet som kan ifrågasätta hur socialförvaltningarna sköter barn- och ungdomsärenden. Att gruppen ungdomar som varit omhändertagna skulle kunna utgöra ett hot mot det sk etablissemanget inom kommunal byråkrati, orsaken till att starta projektet EnRöst är ju bla att lyfta fram ungdomars rättigheter och ge dem en röst mot myndigheter och beslutsfattare. Detta skall om man tolkar Linn Ljunglöfs avslagsförslag endast kunna skötas av professionella och en sk professionell organisering. Inget av de projekt som Stockholm Stad stöttar har från början haft de kraven på sig och trots att det klart och tydligt står i ansökan att verksamheten skall ta in konsulter etc för att ge ungdomarna bästa möjliga stöd, förbises den passusen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

2 responses to “Stockholm Stad kränker vanvårdsgruppens erfarenheter

  1. Är det du som grundat Samhällets styvbarn?

  2. Hej Anna nej jag har inte startat föreningen. Den hade funnits i ett år när jag gick med. Jag har varit med i fem år och suttit i styrelsen. men föreningen ligger mig varmt om hjärtat och liksom alla som finns inom vanvårdsgruppen vare sig de är medlemmar eller ej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s