I väntan på direktivet kring upprättelsen-

På torsdag skall Maria Larsson presentera förslag till direktiv för utredningen om hur upprättelsen skall se ut. Det direktiv som regeringen ska ta ställning till bör omfatta inte bara hur den offentliga ursäkten skall se ut också den ekonomiska biten. Forfarande känner vi oss osäkra på hurvida detta kommer med och möjligheten till påverkan eller annan möjlighet är liten eller obefintlig. Maria Larsson och Alliansen vet vad gruppen vanvårdade förväntar sig.

När Maria Larsson folkhälsominister och Göran Johansson, från vanvårdsutredningen pratade under presskonferensen vid delrapportens presentation fanns det en form av respekt gentemot den grupp som varit med i utredningen hit tills men också alla dem som återstår och inte finns med. För gruppen som inte får chans att berätta sin historia för utredningen finns den sk bakvägen där Vanvårdsutredningen tar emot namn och adresser till människor som vill berätta sin historia och få del av upprättelsen. Detta är en självklarthet. Men det är också en självklarhet att det skall finnas en beredskap pch möjlighet för människor att ute i landet möta möjligheter att få berätta och dela.

Jag tog kontakt med Svenska Kyrkan som jag alltid tyckt har en bra diakonverksamhet med bra utbildade diakoner. De finns över hela landet och skulle kunna utgöra en bas för de människor som behöver samlas eller träffa någon för att berätta. Bemötandet från Kyrkan blev ganska magert och det mail som skickades ut via kyrkan centralt har inte mött något större intresse.

För de människor som inte har råd med terapi eller annan sk professionell hjälp skulle kyrkan kunna fylla utrymmet. Vuxenpsykiatrin har inte beredskap eller kunskap kring de trauman och problem som gruppen vanvårdade har, reaktionen är ofta att det var ju så länge sedan. Dessutom skall allt gå via husläkaren, kuratorn på vuxenpsyk och i bästa fall leder det till en biljett till psykiatrin. En grupp som har det extra tufft är de vuxna män som utsatts för övergrepp som barn, men som inte berättat vare sig för vänner eller ens familj, men som lever med minnena lika starka idag som då det skedde. Det är en katstrofal kunskapsbrist att man inte kan ta emot och ge den här gruppen möjlighet till hjälp.

Att Landstingen dessutom vägrar skriva avtal med St Lukasstiftelsen är bedrövligt, mot bakgrund av att St Lukasstiftelsen besitter en oerhörd kompetens och erfarenhet att arbeta med människor som bla utsatts för sexuella övergrepp. Är anledningen den som jag hört, att St Lukas vägrar jobba enbart med kognitiv terpi är de än sämre ställt. Terapi är ingen kollektiv vara, det är en individuell behandling som måste anpassas till den situation personen befinner sig i.

I den fortsatta utredningen kring upprättelsen borde finnas krav på att dem som utsatts för vanvård måste finnas med möjlighet till terapi för dem som så önskar. Det finns många skäl till detta inte minst att många kvinnor misslyckats i rollen som mödrar. Istället för hjälp tar samhället deras barn och överger deras mödrar som tidigare mött samma öde. Jag vet att jag tjatar om detta, men det kan aldrig nog upprepas att upprättelse är inte bara ursäkten, pengarna utan också upprättelsen som människa fullt ut.

Upprättelsen är att socialtjänsten i Sverige måste skaffa sig kunskap i historien och förstå för att inte upprepa felen eller misstagen. Upprättelsen är att man som tjänsteman i Stockholm Stad inte kan underskatta kompetensen inom gruppen vanvårdade. Samhällets vanvårdade omfattar inte bara dysfunktionella grupper, den omfattar journalister, skådespelare, lärare, musiker, författare, byggnadsarbetare, egenförtagare etc etc…Socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen kränker vanvårdsgruppen genom att peka på att de saknas kompetens i gruppen för att arbeta med människor.

  Förvaltningens synpunkter och förslag

Förvaltningen ser positivt på projektet idén En röst inom föreningens Samhällets styvbarn i Stockholm. Dock anser förvaltningen att projektet i sitt nuvarande läge är av ett nationellt intresse samt kräver en professionell organisering då målgruppen är utsatta barn och ungdomar.

 Förvaltningen föreslår att OFU avslår ansökan om 100 000 kr från Samhällets styvbarn Stockholm.

 

 

 

 

 

3 svar till “I väntan på direktivet kring upprättelsen-

  1. Bra skrivet igen som alltid av det jag läst..bedrövligt att föreningen nekades stöd.Stå på dig för annars gör nån annan det…kramar

  2. tumme

  3. Som du skriver så har inte socialtjänstens handläggare någon större erfarenhet eller ens vilja att förstå att deras agerande och beteende är kränkande än idag.Här får du en länk till en sida där det bl.a handlar om hur en Stockholms kommun behandlar just placerade barn och dess familj.http://www.aspes.se/wp/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s