en död missbrukare är en bra missbrukare modell Alliansen

Allt fler institutioner såväl statliga som privata vilka arbetar med behandling av missbrukare tvingas dra ner eller stänga. Orsaken är Alliansen bristande intresse för att satsa på vård- och rehabilitering. Den vård som sker idag förläggs allt mer till enskilda kommuner på hemmaplan allt i syfte att spara pengar. Ungdomshemmet i Håkanstorp försvinner och Karlsviks LVM-hem riskerar nedläggning. Sammanlagt ska ett 60-tal vårdplatser bort inom SiS, vilket innebär att 150 tjänster kan försvinna.

Andra enheter som hotas är

 • Ryds brunns skola i Ryd försvinner fyra LVU platser och ett tiotal tjänster kan försvinna.
 • Långanäs LVU-hem utanför Eksjö har haft en utslussningsavdelning inne i Eksjö som nu flyttas in på Långanäs. Antalet platser minskar med sex och ett tiotal tjänster berörs.
 • Brättegården utanför Vänersborg avvecklas fyra LVU-platser. 
 • Margretelund utanför Lidköping läggs en avdelning ned. Åtta LVU platser och cirka 25 tjänster försvinner.
 • Rebecka LVM-hem på Ekerö utanför Stockholm avvecklas fem platser.
 • Högantorps ungdomshem i Salem flyttas till Ekerö. Högantorps satellit i Eskilstuna, Fridegård, flyttas sannolikt på sikt till Ekerö.
 • Håkantorps ungdomshem i Vingåker läggs ned. Sex akutplatser överförs till Eknäs ungdomshem utanför Enköping och övriga tio platser försvinner. 25 till 30 tjänster försvinner.
 • De tre LVU-institutionerna Bärby och Sirius i Uppsala och Klockbacka i Rosersberg slås ihop.
 • LVM-hemmen Ekebylund i Upplands Väsby och Östfora i Järlåsa slås ihop. På sikt räknar man med att flytta Ekebylund till Östfora.
 • Den så kallade §27-verksamheten, som är en frivillig placering för den som har tvångsvårdats, läggs ned vilket påverkar Renforsen i Vindeln, Runnagården i Örebro samt Älvgården i Hedemora. Utöver detta minskar man Renforsen med tre till fyra LVM-platser.

 Nedläggningar o nedskärningar hör inte samman med minskat missbruk utan på att ingen vill betala för institutionsvården. För kommunerna blir det billigare att ha narkomaner och alkoholister på gatorna än att ge dem möjlighet till vård och behandling. Samtidigt har Alliansen infört en vårdgaranti för missbrukare som innebär att vuxna missbrukare ska rätt till behandling inom tre månader. Detta är inte möjligt att genomföra då det saknas både pengar och placeringsställen.

I Stockholm skär Maria Ungdom ner personal, samtidigt som andelen unga missbrukare ökar i STockholm. Behandlingshem utanför Stockholm saknar underlag för att driva sin verksamhet och kan i slutänden tvingas stänga helt.

Den sk lokala vård som ges i hemkommunen saknar kompetens och uppföljning. Unga missbrukare kan fortsätta missbruka utan att någon händer. Allt färre kommuner använder tvångslagar för både vuxna och ungdomar. Den cyniska inställningen verkar vara en död missbrukare är en bra missbrukare.

SIS Statens Institutionsstyrelse ska spara 50 miljoner. Men i det moderata Sverige har vi råd med skattesänkningar, slopande av fastighetsskatt och andra förmåner för de som redan har. Men till vård och behandling för missbrukare räcker inte pengarna till.

 

 

Ett svar till “en död missbrukare är en bra missbrukare modell Alliansen

 1. Hej anne…Ja det är dessvärre så verkligheten ser ut inte bara där utan alla dess följdverkningar som kommer att fortsätta att öka och det bara eskalerar och ingen tycks lyckas att påverka politiker myndigheter som styr vårt land! Det är de svagaste som kostar samhället mest pengar så dem prioriterar dem bort, vilka föredömen vi har som saknar empati och medmänsklighet inom maktens korridorerna som de unga hör och ser och mår allt sämre, och när de tvingas växa upp ibland dessa ska. vuxna människor som ska vara föredömen, istället fostras idag ännu fler till att bli missbrukare och brottsligheten som bara ökar i snabb takt, inte konstigt alls att allt att förtroende bland under och även medelklassen håller på att försvinna och den ekonomiska brottsligheten blir ännu värre förstår inte vad politiker och andra myndigheter tänker i och om framtiden?empati och medmänskligheten är i utrotningsfara!’Skulle de själva vilja bli behandlade så om de var i liknande situationer? svaret är enkelt, de förtränger och vågar inte se hela verkligheten i framtiden utan ser kortsiktigt en dag i taget och de kommer att förlora i längden längden trotts alla tecknen ex. att så många unga inte orkar leva längre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s