Rapport från en invandrad piga 2010

idag har jag städat hos fru R. tänk vad fint hon hade det. Rummen var stora och möblerna säkert väldigt dyra. Skulle damsuga och torka golven i åtta rum, damma alla vackra prydnadssaker. Jobbet tog 4 timmar. Ja den här trevliga människan ville ju ha jobbet välgjort så jag använde all min inarbetade städvana för att göra henne nöjd. Under tiden kom barnen hem, kan Nära ta barnens rum också. Men plocka upp leksakerna innan ni damsuger golvet. Allt detta gjorde jag och bad sedan om att få ett glas vatten och fick det serverat i en plastmugg (engångsmugg).

”Nära skall ha tack för sitt arbete, sa fru R när jag var klar och önskade mig en trevlig helg”. Konstaterar att jag tjänat 106 kronor gånger fyra timmar minus skatt. Tar bussen till nästa jobb hos Fru Medelklass. Hon kämpar hårt. Långa arbetsdagar på tidningen, barnen som skall hämtas och lämnas. De har det svårt människor i karriären att få ihop sina livspussel. Jag är viktig brukar hon säga, eftersom jag underlättar hennes umgänge med barnen. Känner mig verkligen behövd när damsugaren far över parkettgolvet, trasan viner i köket och jag kämpar med fettbildningen vid spisen efter veckans matlagning. Barnens rum är väldigt trevliga där finns allt, datorer, skivor, spel, dockor, tidningar och böcker. Mycket ligger på golvet, men Nära är snäll så jag plockar upp o lägger i hyllorna. Tänk vad Nära är duktig, säger Fru medelklass och bjuder på ett glas saft. Ja det är en riktig bonus. Tidigare, säger hon fick jag betala 150 kr timmen svart till städningen men nu blir det väldigt mycket bättre för oss alla. Ja för dig också tillägger hon. Tre timmar hos Fru Medelklass denna fredag ger mig 318 kronor. Jag är ju en stolt vit arbetskraft, min arbetsgivare Hemkära tjänster, brukar säga att det är en välsignelse att vi finns. Ja min svenska är ju inte så bra, och skolan blev det lite si och så med i mitt hemland. Gifte mig tidigt och fick barn, har fyra barn hemma och en man utan jobb. Så jag är så tacksam över att tjäna egna pengar.

Nu ska jag åka hem, har bara jobbat sju timmar idag. Måste hämta på dagis, det är ju fredag. Har jag tur hinner jag handla lite mat innan.  Hemma hos mig är det inte så välstädat, har man arbetat 5 dagar i veckan med att städa och ta hand om andra, finns det inte mycket ork kvar. Brukar be min äldsta dotter som är 11 år att hjälpa mig. I mitt land är det vanligt att kvinnor ber sina barn om hjälp och hon gör det  utan att bråka. Vet att hon har läxor, men tre mindre syskon kräver att hon hjälper till. Ja jag vet, skolan är viktig, men min man kräver att vi alltid finns till hands. Barnen och jag.

Tänkte jag skulle gå och lära mig svenska ordentligt. De sa på Hemköra tjänster att jag skulle lära mig svenska i jobbet, men alla som jobbar där är från andra länder och talar lika dålig svenska som jag gör. Och när man städar finns det ju ingen att prata med. Kanske damsugaren eller tvättmoppen. Chefen säger att det blir bättre när vi kan språket, då kan vi byta jobb säger hon, men tillägger att hon räddar oss från socialbidrag och annat elände. Vi är riktiga svenskar, vi jobbar och sköter oss. Hörde en gammal dam, svensk som berättade om hur hon arbetade som hembiträde på 50-talet. Hon hade 100 kr i veckan och jobbade 12 timmar om dagen. Ja det var inte lagligt, men ingen kontrollerade och damen som bara vara 16 år hade inte mycket att välja på. Hon var piga, sa hon. Ja men vilken tur jag har som inte är piga utan städare. Nu frågade chefen om jag ville gå ut med hundar, men jag är ju hundrädd så det är nog ingen bra ide. Men chefen sa att det får man vänja sig med, att inte vara rädd för hundar. Fru R har tydligen ringt och vill ha barnvakt också, chefen frågade om jag kunde vara barnvakt. Sa att jag hade fyra barn hemma. Men chefen sa att om nu Nära vill ha arbete kan hon säga nej till uppdrag. Nära får vara ledig på dagen i utbyte mot att arbeta kvällen.

Vem ska ta hand om mina barn, undrar jag, kan de följa med. Nej det trodde inte chefen. Nära kommer inte att göra karriär om hon säger nej till uppdrag. Att arbeta hårt ger framgång, se på mig bara, säger chefen.

Lördag förmiddag, barnen vaknar tidigt. Vill ha frukost, kommenderar min 11-åring att ordna det. Men  ber dem vara tysta för min man sover. Han tycker inte om att bli väckt av barnens skrik och bråk. Han vaknar vid 12-tiden och vill ha mat. Det är mitt job säger han att göra det. Så är det för kvinnorna i mitt land där jag kommer ifrån. Min man är arg, nästan alltid eftersom jag jobbar mycket och inte får så mycket pengar hem. De går ju åt till barnen och hyran. Maten och kläderna. Själv köpte jag kläder för tre år sedan. En av mina kunder erbjöd mig kläder som hon inte ville ha, men det skulle jag aldrig våga ta emot. Inte vill jag heller.

Vi har några som kommer från Sverige på jobbet, det finns där ibland helger eller kvällar. De studerar och någon skall bli läkare. De behöver pengar för att studielånen inte räcker, tänk vad synd det är om svenska ungdomar som inte har råd att studera om de inte städar. De säger att det är ju bara några år sedan kommer de att tjäna stora pengar på sina jobb. Chefen säger att det är bra att ungdomar jobbar lite och lär sig. Inte minst får de lite extra pengar. Det är så synd om studenterna tycker jag, som måste städa. Men de bara skrattar.

Läste att hon ministern sa att det blivit så bra med alla vita jobb inom mitt arbete. Ja vitt blir det när vi städar…jag menar rent. Men inte är det jag som tjänar pengarna, sista dagarna i månaden är det svårt att få det gå runt. Men vi skall vara stolta över att vara svenskar som arbetar, har jobb och tacksamma för att det finns de som behöver städhjälp. För behövde jag inte städa åt fru Medelklass och Fru R med flera skulle jag vara arbetslös. Men vet ni egentligen skulle jag vilja gå i skolan och lära mig något, som svenska språket. Ha ett yrke kanske som förskolelärare eller något annat spännande. Men om jag blir utbildad har ju inte Fru Medelklass, Fru R och Fru/Herr socialdemokrat någon som tar hand om deras smuts. Hur skulle deras liv bli då. Det kan jag inte ha på mitt samvete.

2 svar till “Rapport från en invandrad piga 2010

  1. Ett rent och välstädat samvete!Utmärkt skrivet. Jag ser en roman i vardande.Tjo!

  2. Det är så bra skrivet att jag ryser av både välbehag och obehag, för det är så här det är och kommer fortsätta om Alliansen får sin vilja fram – och Vid Gud Förbarme ICKE kommer till makten vid nästa val!(Har just själv skrivit om ROT- men i synnerhet RUT-avdraget, men inte alls så poetiskt, eller rättare sagt prosaiskt som du skriver. Därför har jag också fått svidande mothugg som jag mött. Välkommen in och läs)Ha en fin helg.Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s