Dödstalet stiger i Hägersten/Liljeholmen- de borde stämmas för vanvård

Socialtjänst för de marginaliserade i Stockholm är lika med död. När socialtjänstförvaltningen i Stockholm Stad sparar innebär det att de mest utsatta inte överlever. Att hemlösa förbli hemlösa, att marginaliserade förblir i utanförskapet.

I dagarna dog J, lugnt och stilla i en överdos av alkohol och tabletter. För bara några månader sedan kom han hem från Basta Kooperativet. Fick en försökslägenhet och lämnades sedan att klara sig bäst  han kunde. Återfallet var väntat eftersom inga sk uppföljande program genomfördes. Efter ett par månader förlorade j sin försökslägenhet. Nu är han död. Det är många som dött i Hägersten/Liljeholmens Stadsdelsförvaltnings regi. Det är många självmord i samma stadsdel. Hur ser det ut i övriga Stockholms Socialdistrikt. En annan vän bekant som också var på Basta, sattes i ett hotellhemsboende, återfallet kom som på beställning. Var fanns uppföljningen. Hur många alkoholmissbrukare har Hägersten/Liljeholmen placerat på Basta, utan att ens fundera över om den behandlingen är rätt eller ej. Basta är i första hand en plats för narkomaner inte alkoholmissbrukare, men för Stadsdelsförvaltningen är det lätt att köpa platser utan att tänka om det fungerar eller ej. Man har så att säga uppfyllt kravet på bistånd till missbrukare.

En nära vän till mig fick avslag från Försäkringskassan på fortsatt sjukpension, alla möjligheter var inte uttömda. Socaltjänsten räknade sedan tre månader bakåt i tiden och fann att det var överskott som skulle ha räkt till att betala två hyror. Hägersten/Liljeholmens biståndshandläggare inser inte att människor med missbruksproblematik inte sparar pengar. De behandlas som ”vanliga” sökanden.

Att göra missbrukare hemlösa löser inte problemen. Inte mot bakgrund av det sk Housingsystemet där missbrukare skall få försthandskontrakt och sedan erbjudas vård. Varför inte värna om dem som redan har bostäder och ge dem möjligheter. Att sparka ut folk för att sedan plocka in andra löser inte problemen. Den borgliga socialpolitiken ger med ena handen och tar med andra.

Andelen missbrukare ökar i Stockholm, andelen ungdomar som använder droger ökar i Stockholm. Men socialförvaltningarna sitter passiva och bakbundna av politiker som hellre sänker skatterna och överlåter åt begravningsbyråerna att ta över.

I Hägersten/Liljeholmen har man också kört människor i botten som har rätt till LSS (en lag som ger extra resurser åt bla ADHD/Aspberg och fysiskt handikappade). Men i Hägersten/Liljeholmen har man använt sig av andra metoder, att kränka och motarbeta människor med särskilda behov. Någonstans i Gröndal finns Elisabeth, hela hennes tid går åt till att slåss mot myndigheterna som inte förstår att ta till vara hennes svårigheter. Man bevärdigar sig inte ens att förstå.

Är det borlig socialpolitik eller… jag bryr mig inte, tjänstemän och politiker i Stadsdelsnämnderna som sviker de utsatta borde utsättas för Lex Sarah, jag ser fram emot den lagen. Tillsammans med rätten till skadestånd för felaktig behandling kanske socialdistrikten tänker till innan de beslutar och tolkar lagarna utifrån snäva byråkratiska regler.

3 svar till “Dödstalet stiger i Hägersten/Liljeholmen- de borde stämmas för vanvård

  1. Det är tragiska händelser som sker i svallvågorna efter vår nuvarande regerings politik.Fast det kan vi knappast anklaga dom för?För att överhuvudtaget kunna ta till sig hur missbrukare tänker och agerar så finns ett visst behov att att prata med dom.Men just den biten har myndigheterna missat någonstans på vägen till deras beslut om att dra in stödet till missbrukare.Detsamma gäller för sjuka och funktionshindrade.Jag kan upprepa för socialtjänstemän/kvinnor 150 gånger att denna personen inte klarar av att fylla i en blankett på 15 min, det tar denna person 4-5 DAGAR. Fast just den informationen går socialtjänsten helt förbi, eller så bemödar dom sig inte ens om att skriva ner vad som sägs.Frivilligorganisationer behöver åtskilligt med ekonomiskt stöd för att kunna hjälpa alla utslagna/missbrukare under de år som kommer framöver. För att kunna fixa boende, stödpersoner, sjukvård och ett sätt för de som vill att få verktygen att ta sig ur sin situation.För som vi vet vid detta laget så lär hjälpen INTE komma från socialtjänsten.

  2. vi skulle behöva specialiserade handläggare för olika grupper , så kanske insikten för problematiken skulle finnas och vart man ska dra gränser .

  3. ja Minna det ar en losning som borde provas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s