Tillbaks till 1930-talets Sverige. Kakor till de fattiga och kungabrollop

Var fan finns opositionen i politiken? Den sjunde april kunde vi läsa om hur riskdagsmännen tycker det är helt okej att leva på garntiersättningar sedan de lämnat riksdagen. Och Inger Segelstrom (s) säger att det är viktigt med coacher eftersom riksdagsmännen har enorm kompetens.

Innebär det att arbetslösa lärare, vårdpersonal, journalister etc saknar kompetens och därmed inte skall ha rätt till samma uppbacking. Eller att människor utan utbildning egentligen är sloseri med coaching? Mig veterligt är det många riksdagsmän som saknar formell utbildning eller ens har arbetat i det civila samhället, Maud Olofsson t.ex har ingen utbildning, men är hon kompetent!

Som före detta riksdagsman inom Alliansen och varit med om att besluta om den sk arbetslinjen, anser Maud Ekendahl(m) att det ar helt okej att hon så länge hon kan, tackar ja till 43 000 i inkomstgaranti från riksdagen. (Afonbladet 100407). Fd riksdagsledamöter erbjuds jobbcoacher for 50 000 kr per person (Arbetsförmedlingen betalar max 15 000 till vanliga arbetslosa.) Men Maud Ekendahl som är sjuksköterska säger Man är dum om man inte säger ja, vad skulle jag då forsörja mig på, ströjobb på äldreboende? Vilka nivåer hamnar jag då pa?

Sjuksköterskeyrket är väl troligen ett av de få där det finns efterfrågan och mig veterligt möjlighet att styra upp sina lönekrav, men Maud Ekendahl är tydligen för fin för att beblanda sig med sina forna arbetskamrater. En arbetslös som t.ex tackar nej till jobberbjudanden för att lönen är för låg förlorar sin A-kassa. Det är skillnad på folk och folk!

Det klingar så dj…a falskt, när människor som slängts ut från försäkringskassan och inte längre kan få ekonomiskt stöd hänvisas  av alliansregeringen till socialtjänsten. Socialtjänsten granskar tre månder bakat och har man ett överskott pa 50 kr i månden blir det avslag. Istället hänvisar socialtjansten till kyrkorna och välgörenhet.

Aldrig har så många sökt sig till stadsmissionen, gula änglarna, frälsis och svenska kyrkan som nu. Ensamma mammor som inte får ekonomin att gå ihop står och ber om mat. I en artikel i Metro (100405) står följande ”Många av dem som söker är mellan 20 och 25 år.
Man blir förvånad. Och de känner sig så otroligt handfallna, säger Karin Österby, diakon i Svenska kyrkan, Hässelby församling.
I Hässelby församling har man bara det senaste halvåret märkt av en kraftig ökning av personer som behöver hjälp.
– Det är alltifrån de som haft arbete, blivit arbetslösa och hamnat i en krissituation till personer som knuffats ur Försäkringskassan med deras nya hårdare regler. Det är väldigt många ensamstående som har det tufft, säger Karin Österby,
Varje vecka delar Frälsningsarmén i Hornstull i Stockholm ut matkassar med basala varor som bröd, tonfisk, vita bönor, nudlar och köttbullar, utdelningen har närmare fördubblats bara under september månad.”

Ulf Kristersson, socialborgarrad i Stockholm tycker inte att socialhjälpsnormen är ett problem ”Han håller med om att människor inte ska behöva förlita sig på välgörenhet för att få mat för dagen. Men så tycker han inte heller att det är.
– Det finns grupper av människor med ganska stora bekymmer men som ändå inte uppfyller kraven för socialbidrag. Då kan till exempel kyrkan vara ett alternativ.”

Marie Antoinette föreslog kakor till den svältande franska befolkningen, Ulf Kristersson föreslår välgörenhet och smulor från de rikas bord. Och precis som under Antoinettes glansdagar då pöbeln fick bevittna de storslagna festerna från utsidan, belönas vi nu med kungabrollop på statens bekostnad.

Med andra ord kraven för socialbidrag skall inte anpassas efter människors behov utan efter politikernas regelverk. Vi är tillbaks till välgorenhet och förhoppningar om att smulorna från medel- och borgarklassen spiller över lite till den fattige.

I Storstäderna är det de nyrika belånde bostadsrättsägarna med sk hög lön som bestämmer agendan. Skattehöjningar för att dela med till de lite svagare, avskräcker och Anders Borg säger i Aftonbladet,  att höjning av skatten inte är lösningen utan att manniskor jobbar längre.

Det torde lösa problemen för regeringen med pensionerna, eftersom många hinner dö innan de slutar jobba. Undantagen är politiker och andra inom nomeklaturen som självklart kan skaffa privata pensionsförsäkringar för att kunna ha en dräglig lång ålderdom. Nar pensionärerna kräver att de skall ha rättvis skatt och att den sk pensionsbromens skall upphävas, kontrar Anders Borg m fl om höjd pensionsålder. Att vi har en ungdomsarbetslöshet som bara växer och allt färre jobb att slåss om, bekymrar inte politikerna. Rimligt borde väl vara att ge ungdomar tillträde till arbetsmarknaden och att dem som arbetet ett helt liv kan glädjas åt några år för att göra vad de vill. OCH vill de arbeta så låt dem, men gör det inte tvångslag.

DET som är trist är att den rödgrona alliansen inte kan slå hål på den borgliga retoriken och analysera vad som verkligen sags. Istället sällar sig Mona Sahlin mot mitten för att inte skrämma bort bortskämda storstadsbor. Vem skall värna om alla dem som måste gå till fattigvården och be om en matkasse, om dem som får avslag från socialbidrag för att de har några tior för mycket över under en tremåndersperiod.

Visste ni förresten att socialbidragstagare i Stockholm arbetar 8 timmar om dagen för 12,50 i timmen och i basta fall far ett åkkort av socialtjansten. Vem skulle arbeta för 12,50 i timmen? Vakna till verkligheten politiker och framför allt ni som räknar med att vinna valet 2010, de rödgröna. Klassamhallet växer, men det bidrar tyvarr också socialdemokraterna till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s