Annika Ostberg hade något att lara oss

Trodde det skulle bli oerhörda diskussioner efter Tom Alandhs inslag om Annika Ostberg. Minns hur Leif GW Persson i Aftonbladet skrev om att hon inte var någon ängel eller liknande. Annika Ostberg har mig veterligt aldrig fornekat sitt brott men väl forsonat det. Vilket torde vara en viss skillnad. Dessutom tror jag människor med empati och samvete alltid kommer att leva i ett inre fangelse eftersom gärningen inte forsvinner med straffet eller livet i frihet.

Det är viktigt att offren får upprättelse och det skydd som samhället kan ge. De får aldrig glommas bort. MEN att vara trångsynt, hämndlysten och aldrig acceptera att ett brott kan vara formellt avtjänat ingår i ett samhälle där det inte finns plats for kärlek, Människor som använder sin livstid till att tänka på hat och hämnd fordunklar sina sinnen och vågar jag tro brister i generositet och omtanke om medmänniskan.

”5 i 12 rörelsen” tycker jag ar ett sätt att visa att livet måste gå vidare. Vi kan sakna och sörja, men vi kan också göra något kreativt av saknaden. Som att engagera oss i samhället for att inte fler skall bli brottslingar och i dess yttersta värsta – mördare.

Jag tyckte om Annikas lågmäldhet, hennes värme. Blev förvånad över hur hel hon var efter 28 år i fängelse. Hur hon lyckats behålla sitt mänskliga jag utan att hamna i cynism. Vi borde ha något att lära oss vi alla i friheten. Att glädjas för det lilla och se varje liten positiv händelse som något vi bejakar istället för att ta som självklarhet.

För oss är det självklart att spendera miljoner i lån på boende, prylar och materialism i stort. Allt medan en stor del av världen inte ens ser det som självklart med mat, boende, skola eller som i USA sjukvård. Tom Alandh är en otroligt duktig dokfilmare som låter deltagarna vara huvudpersoner, medan han själv bara med enkla kommentarer, frågor leder dem vidare. Se inslaget om Annika igen om ni har möjlighet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s