Konsert mot Vanvård

På onsdag sjunger Mary Gauthier för publiken på Scalateatern i Stockholm. Hon sjunger också för ett 20-tal människor som tillhör den svenska vanvården. MEN Marys konsert är också en konsert för alla de ungdomar som inte har möjlighet att höra henne, som inte vet att hon finns, ungdomar som är omhändertagna för vård och behandling i samhällets regi.

Mary Gauthier föddes i New Orleans, 3 år gammal adopteras hon. 14 år gammal rymmer hon och kommer aldrig tillbaks. Mary kunde aldrig acceptera eller känna sig hemma i sin nya famillj. Adoption är en vanlig åtgärd i USA av barn som saknar anknytning eller inte kan komma tillbaks till sin familj. Genom Adoption har den amerikanska staten avhägnat sig ansvaret för den här gruppen ungdomar. Adoptionen är inte att bara att godhjärtat hitta en familj utan också ett sätt att slippa betala för barnen som ingen vill ha. Fosterfamiljer i USA har lite eller ingen betalning alls för de barn man tar emot. Det innebär att fosterbarnen far oerhört illa och familjerna som tar emot barnen har ofta väldigt svårt själva.

Att få vara medarrangör i konserten med Mary Gauthier är stort, inte för att hon är artist utan för att hon som artist vill vittna om och berätta om hur barn behandlas runt om i världen. ”Det ser lika dant ut vart jag än kommer, skriver Mary i ett mail till mig, hon är förvånad över att svenska familjer får betalt för att ta hand om barn och att så få svenska barn adopteras.

Det är en ocean mellan oss och Mary. Det är några dagars tåg eller timmars flyg till irland, Norge. Lång resa till Australien. Men det finns barn där och på flera andra ställen som far illa i vad vi kallar välfärdsstaterna. Det har funnits vuxna vars barndom helt förstördes i sk välfärdsstaterna. Vi är många vi är flera tusen med erfarenhet och vetskap. Vi är en enda röst trots att vi är tusentals. Vi berättar, i Sverige driver vi kravet på kompensation, offentlig ursäkt. Vi trodde att detta var historia, men det sker samma fel och övergrepp idag som då. Barn som tvingas från sina föräldrar för att socialförvaltningarna vet bäst, barn som blir inlåsta för att de måste avskiljas. Barn som måste straffas för att deras beteende inte stämmer med normerna. Ja barn måste fostras få kunskaper, vägledning, men vilka metoder skall vi använda för att nå resultaten. De metoder som SiS-hemmen har eller skall vi våga pröva nya grepp. Mindre institutioner, annorlunda bemötande och inte minst. Kräver vi respekt måste vi också visa respekt.

2 svar till “Konsert mot Vanvård

  1. Kommer inte kunna gå dit, men ämnet är oerhört viktigt.Speciellt de som har fosterbarn och får betalt för det, ganska mycket också. Alla är naturligtvis inte dåliga men många är det! Alltför många ser det som en inkomstkälla och har själva allvarliga problem etc etc.Kontrollen från Soc och SIS (Statens Institutionsstyrelse) är alldeles för dålig och mesig. De låter sej lätt förledas av fagert tal, tyvärr…..Även bland vuxna i missbruk – man vill numera tjäna pengar på dem snarare än att hjälpa. Jag vet. Jag har arbetat på både HVB-hem för vuxna och som behandlinsassistent på institutioner för ungdomar 12-21 år (men ej med små barn dock).Har sett båda delarna och chockerats och bedrövats. Fortfarande ligger mina upplevelser från mina arbetsplatser över mitt samvete som en stinkande blöt, illaluktande filt. Ska jag anmäla eller ej? Vet att det oftast inte leder till annat än att man själv får stora problem om man anmäler. Har hört andra uppleva det som gått i clinch med de här jävla hemmen och fosterhemmen. Men ibland funkar det med anmälningar om det är uppenbart och många sett samma sak och anmält.’Vid adoption får de ju inte längre pengar, men det kan visa sej att barnen haft en ofullständig symbios och en förfärlig uppväxt innan adoptionsföräldern får dem, och att det aldrig går ”få ordning” på barnet eftersom resurserna är knappa och minst sagt snåla.Det är ALLTID BÄST om barnen får bo hos sina föräldrar. Man kan göra som i England, där man i stället låter soc komma på oannonserade besök ett par gånger i veckan och VERKLIGEN ser att det funkar.(Minns inte vad det heter, det systemet men alla verkar glada och nöjda.) Men soc i England kanske är lite annorlunda än här. Man får ju hoppas de inte är sämre, för det går väl knappt att bli…..Inte minst är både BUP och SOC här i Sverige oförmögna att hantera den här typen av problem. De bara snackar och utreder i det oändliga. Mycket snack och lite verkstad, alltså.Barnen borde få egna JURISTER so tillvaratar deras intressen på alla fronter.Tack för bra inlägg.Kao

  2. Läste om flickan Mary och tyvärr finns det 100-tals miljoner ungar i hennes situation. Tänker på alla gatubarnen i storstäderna i sydamerika som bor i kloakerna och stillar sin ångest med thinnertrasan….och på andra håll i världen med samma probelm. Och pedofilerna som ser sin chans…Det är ett enormt problem. Många, många vuxna har ju också problem med eländesliv. Fattigdom, förnedring,elände,sjukdomar, hemlöshet, drogmissbruk. etc etcVad som behövs är en helt ny världsordning där inte pengarna styr allt.,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s