Analfabeten med skuld till CSN

Myndighetssverige är i princip omöjligt för en vanlig människa att slåss emot. Även om det skulle vara möjligt att vinna finns det inte många som har ekonomi för att ta upp kampen och ytterst få advokater som finns på den lilles sida. Systemet har gjort att rättshjälpen är så beskuren att det knappt kan kallas rättshjälp och den som inte har råd med hemförsäkring eller av andra skäl inte har någon, är utan all chans.

I SydÖstran finns en artikel om den lilla människans kamp mot goaliat. En man i 65 årsåldern, marginaliserad, diagonostiserad och total analfabet  har en skuld till CSN på 16000 kronor samt räntor  för studier på Högskolan. En märklig skuld då han inte ens gått ut folkskolan. Bakgrunden är att någon ”lånade” hans identitet någon gång på 70-talet men någonstans i systemet gick det fel.

Något som hans gode man ska ha rett ut med CSN i samband med att bedrägerierna uppdagades. På grund av gallringsregler finns i dag inga handlingar kvar hos myndigheten som styrker uppgifterna om bedrägerier.
65-åringen har i tre års tid försökt få någon att lyssna på hans berättelse.
– Det är inte mitt fel att en myndighet kastar bort sina egna papper, säger han till Sydöstran.
Länsrätten anser i likhet med CSN att mannen inte med tillräcklig grad av sannolikhet lyckats bevisa att han utsatts för brottslig handling.
Men myndigheterna har inte, som förvaltningslagen kräver, kontrollerat om hans uppgifter verkligen stämmer. I samband med länsrättsförhandlingar åtog sig CSN att göra efterforskningar med polisen. Men man nöjde sig med att konstatera att det var omöjligt att få någon fullmakt från 65-åringen eftersom han ”varken är läs- eller skrivkunnig”.

Enligt CSNs tolkning är han därmed både analfabet och akademiker, vilket torde vara den mest märkliga kombinationen inom högskolevärlde i historien. Mannen har i flera år betalat sin skuld via Kronofogden, som tagit ur mannens pension. Pengar som han rätteligen borde ha tillbaks i en del av upprättelsen från Myndigheterna. CSN vill avskriva skulden, men det vägrar mannen i fråga eftersom det i hans ögon finns något att avskriva.

CSN har slarvat bort hans papper, det finns inga intyg på vilket universitet eller högskolan han gått på, men en skuld till staten på 700 000 kronor har han.

Den lilla människans kamp mot Goliat är inte enkel, men Staten borde i det här fallet göra en grundläggande undersökning och Kronofogden borde betala tillbaks de pengar man tagit utan fog.

 

2 svar till “Analfabeten med skuld till CSN

  1. Snacka om urbota korkat! Det måste de väl begripa att mannen inte kan vara högutbildad och samtidigt analfabet! Det borde väl smartingarna (?) på CSN begripa – att mannen har rätt.Han ska självklart ha tillbaks sina pengar. Det är ju inte hans fel att CSN slarvat bort sina pengar.Men så här fungerar det, tyvärr. Det är svårt för den lilla människan att få rätt men nu när tidningarna skriver om detta så kanske det händer nåt. Man kan alltid hoppas..Ha en fin dagKao

  2. …slarvat bort sina papper, ska det givetvis stå i andra stycket….:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s