Kulturborgarrådet gillar musik….gratisvarianter eller vad

Vilar ut efter årets Jazzfestival som började med strålande sol men ett i mitt tycke ganska mediokert program. Dagen efter spurtade det upp ordentligt och jag njöt av Courtney Pine, en makalös saxofonist som behärskade både scenen och publiken. En som kommer att bli stor är Jasmine Kara, en liten tjej med iranskt ursprung, som äger rösten och publiken. Avishai Cohen, mannen som älskar med basen som skolats av  Chick Corea.

Lördagen var lika regnig och kall som fredagen varm. Med skillnad att det fanns mer att vänta på. Wayne Shorter väcker mina minnen med Weather Report, gänget som fick ungdomar att lyssna på jazz…det är jag övertygad om. Att en stor del av de som idag lyssnar på jassmusik också började med bla Weather Report. Det var det band som hittade en ny nisch i musiken. I vilket fall lärde det mig mycket. Har just hittat dem på Spotify.

Missy Elliott kvinnan som sålt mest hiphopskivor i världen men framför allt gett hiphop ett kvinnligt ansikte. Hennes besök i Stockholm var mycket av samtal med publiken, men man kunde ändå inte undgå fängslas av hennes entusiasm, publikens accepterande att hon pratade mer än sjöng. Missy Elliott är nog inte bara en rappare utan i lika hög grad entertainer och kanske är det så hon vill bli sedd framöver. Det kanske också är ett skäl till varför skivsläppet dröjer.

Nåja nu är jassfestivalen över för i år, konstaterar att Lena Åberg Frisk styr festivalen och med fast hand styrt  jassklubben Fasching sedan 2007. Festivalen i Stockholm får 600 000 kronor från Stockholm stad.

Jag om inte minns helt fel att i Köpenhamn rör det sig om sjusiffriga belopp, ändå anser kulturborgarrådet vara intresserad av musik. Nu har det ju i det här läget inte varit så svårt, Stockholm Love 2010 är ju ett tacksamt objekt där man mer eller mindre sponsrar reklamen kring kungabröllopet med skattemedel. Ska ta reda på siffrorna och återkomma om det.

Det är möjligt att Stockholms Kommun inte anser att det skall vara någon musikfestival i Stockholm och framför allt inte jazz, men låt mig då säga att fler kommuner i landet har jazzfestivaler och där man faktiskt ser arrangemanget som en viktig del i kommunens verksamhet. Följdaktligen får de lokala jassatsningarna en del skattemedel. Det innebär också att man kan ha biljettpriser så att fler har råd.

i Stockholm sänktes priserna inför årets festival, 500 o 450 samt DNKortet ungdom som gav ungdomar  upp till 16 år tillträde för 160 kr. Kan inte låta bli o undra om kulturborgarrådet var där…hon är ju iof intresserad av idrott också har det sagts men har någon sett henne på en bandymatch eller fotbollsss..

Nej tänkte väl det…vi kan väl hoppas till nästa år att det blir lite mer ur den kommunala kulturbudgeten, för nog vill väl stockholms stad ha en jazzfestival…Så här tyckte Miljöpartiet 2009  ”Stockholms jazzfestival spelar en stor roll för att – stimulera intresset för denna musikgenre. ..”.

Skrev jag att Wayne Shorter har ett intellektuellt förhållande till sin saxofon, att Courtney Pine kan kallas saxofonmisshandlare, att Jazzonova, nyjassgrupp från Berlin som hamnade i retrofacket via sångaren Paul Randolp som kändes lite som han var vilse, att gruppen skulle klara sig bra utan honom. Att DNs lakritskarameller var mycket goda, att Faschingskaffe smakade bättre än det i presstältet. OCH att presstält var en klar överdrift. Om det var service till media man ville ge vet jag inte var den hade tagit vägen.

Nu skall jag dock inte gnälla utan återgå till damsugaren, golvtorkning eller en lliten lur innan kvällens slit.

Föresten vet ni att Yoko Ono bor i Västertorp…nu vet ni det..

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s