Reinfeldts bluff synas inte av okritiska media

Om nästan en timmes raljerande och hån är den politik som Alliansen går till val på och vinner, kommer jag att bemöta var och en som klagar under följade fyra år med, ni har själva valt. Eller som man bäddar får man ligga.

Reinfeldts almdalstal var kanske roligt på en stand up scen men knappast inför ett valår där det handlar om att seriöst ge människor en bild av vad man vill med följande år. Reinfeldt lovade att inte sänka skatten 2011 vilket innebär att pensionärerna får fortsätta betala procentuellt sätt högre skatt än andra medborgare. Därtill kommer sjukersättningar och A-kasseersättningar. För den som har en fylld plånbok av skattelättnader är valet lätt – rösta på Alliansen. Det handlar om mig och min valfrihet inget annat.

När Reinfeldt i Almedalen säger att man balanserat den svenska ekonomin låter det fint. Vi är i balans gentemot övriga Europa, ansvar för skattemedel och inga överbud här inte. Men Reinfeldt nämnde inte att utförsäkringar från sjukersättningen tar pengar från skatten fast inom socialbudgeten i kommunerna. Reinfeldt nämnde inte att förändrade A-kasseersättningar, neddragningar inom den sociala sektorn gör att de som redan har svårt får det svårare.

Att skolan brottas med ekonomiska problem, lärartätheten minskar och större klasser. Han nämnde inte att en majoritet ungdomar i Sverige inte kommer att kunna skaffa ett eget boende, eftersom hyresrätten snart är ett minne blott och att de nya hyresrätter som byggs åtminstone i Stockholm är så dyra att inte en vanlig inkomst har råd med dem.

Reinfeldt sa att de rödgröna vill höja bensinskatten och att det bara gynnar boende i centrala Stockholm! Ja men snälla Reinfeldt det var länge sedan en vanlig normalinkomstfamilj hade råd med lägenhet i centrala STockholm. Numer satsas hårt på sk bushområden dit de mindre bemedlade önskvärda får flytta, på behörigt avstånd från borgligheten inom stadsmuren i STockholm.

Vi har ett ökat ungdomsmissbruk av droger, fler vuxna som far illa och saknar bostad. Ett stort antal ungdomar som inte av olika skäl är mottagliga för den nya borgliga skolan. En grupp som tillkommer Jan Björklund att ta hand om. Det fina för Reinfeldt är att han slipper ta ansvar för det misslyckade och det obekväma, det lämnar han till sina ministrar inom alliansen. Alltså behöver han inte ansvar Maud Olofssons märkliga industripolitik,

Antalet svenskar som lever på bidrag sjönk med 23 procent mellan 2004 och 2008. Men 2009 vände trenden och antalet så kallade helårspersoner som försörjs av bidrag och sociala ersättningar ökade med omkring fem procent jämfört med 2008. Arbetslösheten stod för den största ökningen. Antalet arbetslösa steg med 42 procent, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB).

Under 2010 väntas antalet helårspersoner på bidrag ligga kvar på ungefär samma nivå som 2009, enligt SCB.

Jag träffar under Almedagsveckan, första dagen en forskare inom sociala sektorn, som hänvisar till att länder med relativ låg standard fördelad över hela befolkningen har färre sociala problem bland barn och ungdomar, medan länder som SVerige med hög ekonomisk differens mellan olika samhällsskikt har höga ungdomsproblem.  Vad har det med Reinfeldts tal att göra undrar ni? Jo ett samhälle där orättvisorna och den sociala klasstrukturen blir allt mer markerad, skapas också grogrund för social otrygghet och rotlöshet bland ungdomar.

Nu menar jag givetvis inte de väldresserade aporna framme vid scenen under Reinfeldts tal, även kallade MUF i dagligt tal. Jag hoppas innerligt att kommande talare håller en annan ton och saklig argmentering. Reinfeldst retorik var tillägnad att leka och inte ta väljarna på allvar. Eller också underkattar han dem och tror att väljarna är helt blåsta. Vilket som är lika allvarligt.

Ett svar till “Reinfeldts bluff synas inte av okritiska media

  1. …tyvärr är kritisk media sällsynt i dagens Sverige och hans bluff är ju liksom mer än lätt att genomskåda! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s